Wetsvoorstel

Grapperhaus: zwaardere straffen drugscriminaliteit

Als het aan het kabinet ligt, wordt al het transport en bezit van chemicaliën die gebruikt worden voor productie van synthetische drugs strafbaar gesteld. Het conceptwetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) dat donderdag is ingediend, bevat meerdere nieuwe straffen om „ondermijnende criminaliteit hard en effectief” aan te pakken.

Stoffen waarvan geen andere bestemming bekend is dan drugsproductie, moeten straks verboden worden. Momenteel moet het Openbaar Ministerie (OM) nog bewijzen dat verdachten wisten dat de stoffen gebruikt werden voor de productie van harddrugs, zoals amfetamine. De minister wil verder de kosten voor de vernietiging van inbeslaggenomen drugs en illegaal vuurwerk op de betrokken criminelen verhalen. Het opruimen van hennepkwekerijen kostte hetOM in 2017 bijna 6 miljoen euro.

In een interview met De Telegraaf stelt Grapperhaus donderdag dat er minder festivals georganiseerd moeten worden, omdat daar op grote schaal drugs wordt gebruikt. Het is voor de politie volgens de minister onmogelijk om dit tegen te gaan. „Het probleem is: we hebben 1.100 festivals in Nederland. Moeten we onze politie daar helemaal op inzetten?” (NRC)