VVD en CDA: krakers uit pand zetten moet sneller kunnen

Een nieuwe wet moet mogelijk maken dat krakers niet meer steeds opnieuw beroep aan kunnen tekenen om ontruiming te rekken.

Beveiligers bij een pand in Amsterdam Oost dat gekraakt werd door collectief We Are Here, bestaande uit uitgeprocedeerde asielzoekers.
Beveiligers bij een pand in Amsterdam Oost dat gekraakt werd door collectief We Are Here, bestaande uit uitgeprocedeerde asielzoekers. Foto Joris van Gennip

VVD en CDA dienen vrijdag een initiatiefwet in waarmee krakers sneller een pand uitgezet kunnen worden, bevestigt een woordvoerder van de VVD. Nu kan ontruiming weken worden uitgesteld doordat krakers steeds beroep aantekenen en de uitslag afwachten in het gekraakte pand. De nieuwe wet moet het mogelijk maken dat gemeenten al na drie dagen tot uitzetting kunnen overgaan. Er is een kamermeerderheid voor de initiatiefwet. Naast VVD en CDA steunen ook de ChristenUnie en PVV het voorstel.

Hoewel kraken sinds 2010 verboden is in Nederland, gebeurt het nog altijd. Krakers spannen, als gemeenten hun willen uitzetten, juridische procedures aan en kunnen in afwachting van de uitspraak in het pand blijven. Deze procedures kunnen tot wel acht weken duren. Het collectief We Are Here, een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die leegstaande panden in Amsterdam kraken, voert al jarenlang een juridische strijd met de gemeente Amsterdam. De actiegroep kraakte in de afgelopen zes jaar meerdere panden in de stad vanwege gebrek aan opvang.

Lees verder over een groep Eritreeërs die door een woongemeenschap werd opgevangen: ‘Je deuren openen voor mensen in nood is normaal burgerschap’

De nieuwe wet regelt dat de rechter-commissaris binnen drie dagen kan beslissen over ontruiming. Vervolgens kunnen krakers nog steeds beroep aantekenen, maar moeten zij de uitkomst hiervan elders afwachten. Het initiatiefvoorstel is afkomstig van Tweede Kamer-leden Daniel Koerhuis (VVD) en Madeleine van Toorenburg (CDA) en moet nog langs de Tweede en Eerste Kamer.