Migranten bezetten Panthéon in Parijs, eisen verblijfsvergunning

Een groep ongedocumenteerde migranten bezette vrijdag enkele uren het monumentale Panthéon. De migranten noemen zichzelf de ‘zwarte hesjes’ en eisen een verblijfsvergunning.

Bij de bezetting was vrijdag veel politie op de been.
Bij de bezetting was vrijdag veel politie op de been. Foto Charles Platiau/Reuters

In Parijs hebben vrijdagmiddag enkele honderden ongedocumenteerde migranten het Panthéon kort bezet omdat zij een verblijfsvergunning eisen. De groep wist het monumentale pand enkele uren bezet te houden. De bezetting en de daaropvolgende ontruiming door de politie verliepen relatief rustig, zo schrijft de Franse krant Le Monde.

Volgens de krant ging het om ongeveer zevenhonderd demonstranten die zich de ‘zwarte hesjes’ noemen, volgens persbureau Reuters waren er ongeveer driehonderd migranten op de been. De groep eist van de Franse overheid een verblijfsvergunning en betere leefomstandigheden. Aan het eind van de middag werd het Panthéon ontruimd. Daarop verzamelden de demonstranten zich voor het gebouw voor een sit-in, waarbij zij riepen: „Wij eisen dezelfde rechten als Fransen”. Rondom het Panthéon was gedurende het protest veel politie op de been, of er arrestaties zijn verricht is nog onduidelijk.

De migranten zijn overwegend afkomstig uit West-Afrika. Zij vinden dat er door de Franse autoriteiten niet naar hen geluisterd wordt en willen door de Franse staat erkend worden. De groep eiste daarom vrijdag een gesprek met de Franse premier Édouard Philippe. In mei bezetten de ‘zwarte hesjes’, die hun naam hebben ontleend aan protestbeweging de ‘gele hesjes’, al een terminal van Charles Gaulle, de grootste luchthaven van Parijs. Toen eisten zij onder meer dat ongedocumenteerde migranten die in Frankrijk zijn vastgezet, worden vrijgelaten.

De ‘zwarte hesjes’ verblijven overwegend in het noorden van Parijs en slapen veelal in tenten langs de kant van de weg.

Twitter avatar redfishstream redfish Undocumented migrant movement Gilets Noirs (Black Vests) peacefully occupied the Pantheon in Paris demanding the right to a decent life and work and were met with heavy repression by the riot police.
#GiletNoirs https://t.co/3VoPaZl3ih