Mensenrechten

Nederland veroordeelt China wegens Oeigoeren

Nederland heeft met 21 landen China veroordeeld vanwege zijn repressieve behandeling van Oeigoeren. Dit bevestigde de ambassade in Beijing donderdag. VN-ambassadeurs van de betreffende landen – inclusief het VK, Frankrijk, Duitsland en Japan – ondertekenden een brief die woensdag werd gestuurd naar de VN-Mensenrechtenraad. In de westelijke regio Xinjiang zouden ruim een miljoen Oeigoeren – een moslimminderheid – in kampen zitten. De brief wordt voorgelezen tijdens een zitting van de VN-Mensenrechtenraad, die tot en met vrijdag bijeenkomt in Genève. Diplomaten uit de betrokken landen zeggen te vrezen voor eventuele politieke en economische represailles van de wereldmacht. In de brief wordt gesproken over de „grootschalige detentiecentra, en de wijdverspreide surveillance en beperkingen gericht op Oeigoeren en andere minderheden in Xinjiang”. De ondertekenaars roepen China op weg te blijven van de willekeurige hechtenis van moslims. Ook sporen de landen Beijing aan onafhankelijke experts „betekenisvolle toegang” te geven tot de regio. China, dat nog niet heeft gereageerd, heeft altijd volgehouden dat slechts sprake is van ‘heropvoedingskampen’ die nodig zouden zijn om een einde te maken aan extremisme in de regio. (NRC)