Kunstverzamelaar mee naar Witte Huis om zijn D-Day-vlag aan Trump te geven

Het lijkt de Nederlandse kunstverzamelaar Bert Kreuk te gaan lukken. Jaren geleden kocht hij op een veiling in Texas een Amerikaanse vlag die tijdens de D-Day-invasie wapperde op de achtersteven van een landingsschip. Zijn missie: de met kogels doorzeefde vlag overhandigen aan de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger, president Donald Trump – als eerbetoon aan de Amerikaanse oorlogshelden tijdens WOII.

Loopt alles volgens plan, dan staat Kreuk komende donderdag met de Stars and Stripes in het Witte Huis in Washington. Dan vergezelt hij premier Rutte tijdens diens bezoek aan Trump. In een donderdag verstuurd persbericht van het Witte Huis staat dat – naast gesprekken over economische samenwerking en defensie – de vlagoverhandiging op het programma staat.

Dat is overigens niet helemaal hoe Kreuk het zich zelf had voorgesteld. Hij wilde dat Trump de vlag in Nederland rond de herdenking van D-Day begin juni zou komen ophalen, zei hij in februari tegen de Volkskrant. Maar Kreuk, die de vlag in 2016 voor 450.000 euro kocht, gaat nu naar de Amerikaanse hoofdstad.

De vlag stond op het eerste schip dat op de Franse stranden aankwam tijdens de geallieerde landing in Normandië in juni 1944. Gezagvoerder van die boot was Howard Vander Beek, zoon van een Nederlandse immigrant. De vlag nam hij de rest van de oorlog met zich mee als geluksbrenger. Tot zijn overlijden in 2014 lag het in zijn kelder.

De gerafelde vlag wordt na het Witte Huis-bezoek tentoongesteld in historisch museum de Smithsonian in Washington. (NRC)