Journalist Volkskrant moet passages boek schrappen, rechter geeft AIVD gelijk

Modderkolk moet passages uit zijn boek over digitale spionage door de AIVD schrappen. Dat besloot de rechter nadat de dienst een zaak tegen de journalist had aangespannen.

Gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
Gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Foto Lex van Lieshout/ANP

Volkskrant-journalist Huib Modderkolk moet passages schrappen uit zijn boek over digitale spionage door de AIVD. Dat heeft de rechter vrijdag besloten. De inlichtingendienst had een zaak aangespannen omdat delen uit het boek, dat in augustus verschijnt, medewerkers en bronnen van de AIVD in gevaar zouden kunnen brengen. Het kort geding vond plaats achter gesloten deuren.

Eerder al had de AIVD Modderkolk onder meer verzocht enkele namen weg te laten. De journalist wilde aan dat verzoek geen gehoor geven. Daarop spande de inlichtingendienst een kort geding aan tegen Modderkolk. Het ging bijvoorbeeld om namen van een operatie en een medewerker van een buitenlandse dienst. Ook informatie die naar AIVD-medewerkers zou kunnen leiden, moest volgens de AIVD worden geschrapt.

Lees ook: AIVD stapt naar rechter om aanpassingen af te dwingen in boek Volkskrant -journalist

Mogelijk levensgevaar

Modderkolk paste eerder wel enkele zinnen aan toen het concept van zijn boek aan de dienst was voorgelegd. Maar volgens de journalist kon de AIVD niet aannemelijk maken waarom de namen van de betreffende personen geschrapt moesten worden, en dus ging hij niet op alle wensen in. Ook zou het de geloofwaardigheid van zijn boek aantasten als door aanpassingen over bepaalde operaties niet of nauwelijks geschreven kon worden, zo stelde Modderkolk.

De rechter vindt echter dat de AIVD wel degelijk aannemelijk heeft gemaakt dat met de passages een bron van de dienst mogelijk in levensgevaar komt. „Onder die omstandigheden is deze beperking op de vrijheid van meningsuiting gerechtvaardigd”, zo staat in het vonnis te lezen.