Groenewegen wint langste etappe in Tour de France na massasprint

De sprinter bleef Peter Sagan net voor en bezorgde Jumbo-Visma de derde etappezege deze Tour.

Groenewegen schreeuwt het uit nadat hij als eerste over de finish is gekomen.
Groenewegen schreeuwt het uit nadat hij als eerste over de finish is gekomen. Foto AFP / Marco Bertorello

Dylan Groenewegen heeft vrijdag de zevende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. In een uiterste krachtsinspanning klopte de sprinter van Jumbo-Visma Peter Sagan in de massasprint. Voor Groenewegen betekent het de vierde Touretappewinst uit zijn carrière.

De etappe van 230 kilometer naar Chalon-sur-Saône was de langste van deze Tour de France en was de sprinters in het peloton op het lijf geschreven. Los van drie klimmetjes in het begin was het parcours zo goed als vlak en de ploegen met sprinters bepaalden het tempo.

In de sprint wist Groenewegen zijn concurrenten nipt voor te blijven. Voor zijn ploeg Jumbo-Visma was het alweer de derde zege deze Tour de France. De Italiaan Giulio Ciccone behoudt het geel.

Voor Groenewegen betekent het een succes in een tot dusver teleurstellend verlopende Tour. Als favoriet in de eerste etappe kwam hij vlak voor de finish ten val, al pakte zijn ploeg wel het geel dankzij Mike Teunissen.

Morgen rijdt het peloton over 200 kilometer van Mâcon naar Saint-Étienne, met daarin vijf colletjes van de tweede categorie.