Nationaal debat

Fransman overleden na 10 jaar euthanasiestrijd

Na elf jaar leven in vegetatieve toestand is de 42-jarige Fransman Vincent Lambert donderdagochtend overleden. Dat bevestigen nabestaanden. Artsen in het ziekenhuis in Reims kregen vorige week toestemming de behandeling stop te zetten, na een jarenlang familieconflict over het lot van de man. Een neef van Lambert, die net als zijn vrouw voorstander was van het stopzetten van de behandeling, spreekt van „opluchting na jarenlang lijden door iedereen”. Ook zegt hij dat de familie „klaar was om hem te laten gaan”. Lambert, ex-verpleegkundige, raakte in 2008 zwaargewond bij een motorongeluk. Zijn vrouw wilde de behandeling al sinds 2013 staken, maar daar waren zijn (katholieke) ouders het niet mee eens. Eind mei werd de behandeling voor een eerste keer stopgezet. Door tussenkomst van Lamberts moeder die over een „moord op een gehandicapte” sprak, werd de levenseindeprocedure na een oordeel van een beroepshof tijdelijk gestaakt. Eerst zou de VN-commissie voor de rechten van de mens zich erover moeten buigen. Maar het Hof van Cassatie besloot twee weken geleden dat niet gewacht hoeft te worden op dit oordeel. De voeding kon worden gestopt en de vochttoediening verminderd. De patiënt kreeg sedatiemiddelen toegediend. (AFP)