Eerste onderdelen Russisch wapensysteem aangekomen in Turkije

Rusland is begonnen met de levering van het S-400-raketafweersysteem aan Turkije. De VS waarschuwden de NAVO-bondgenoot eerder vanwege de aankoop van het systeem.

Een Russisch militair vrachtvliegtuig dat onderdelen van de S-400-systemen vervoert, arriveert vrijdagochtend bij een Turkse luchtmachtbasis in de buurt van Ankara.
Een Russisch militair vrachtvliegtuig dat onderdelen van de S-400-systemen vervoert, arriveert vrijdagochtend bij een Turkse luchtmachtbasis in de buurt van Ankara. Foto EPA

Turkije heeft vrijdag de eerste zending van een Russisch raketafweersysteem ontvangen. Het Turkse ministerie van Defensie meldt dat „de eerste onderdelen” van de S-400 zijn aangekomen bij de luchtmachtbasis in de buurt van hoofdstad Ankara. Ook Rusland bevestigt dat de leveringen zijn gestart.

Lees hier waarom de aankoop van het Russische wapensysteem S-400 Washington dwars zit

De in september 2017 gesloten wapendeal met Rusland zorgt voor spanningen tussen de NAVO-bondgenoten Turkije en de Verenigde Staten. De VS waarschuwen dat het Russische systeem onverenigbaar is met de wapensystemen die door de NAVO worden gebruikt. De vrees is ook dat Rusland via zijn Turkse ‘klant’ leert hoe de S-400 kan worden ingezet om F-35-gevechtsvliegtuigen op te sporen. De F-35 is een Amerikaans toestel dat door NAVO-landen wordt gebruikt. De VS zijn vanwege dezelfde vrees eerder ook gestopt met het trainen van Turkse F-35-piloten.

Het Russische anti-raketsysteem S-400 staat opgesteld tijdens een expo buiten Moskou, in augustus 2017. Foto Alexander Nemenov/AFP

Vorige maand noemde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan het „uitgesloten” dat de deal zou worden geannuleerd. Nu de eerste leveringen zijn aangekomen, stelt de regering van de Amerikaanse president Donald Trump mogelijk sancties in tegen Turkije. Zo kan het land uit het ontwikkelingsprogramma van de F-35 worden gezet. Meerdere NAVO-landen nemen deel aan dat programma. Washington dreigde eerder met sancties vanwege de aankoop van het luchtverdedigingssysteem.