Federer verslaat Nadal en treft Djokovic in finale van Wimbledon

De 37-jarige Federer staat na een schitterende halve finale tegen eeuwige rivaal Nadal in de finale van Wimbledon, waarin hij titelhouder Djokovic treft.

Ontlading bij Federer nadat hij de finale heeft bereikt ten koste van Nadal.
Ontlading bij Federer nadat hij de finale heeft bereikt ten koste van Nadal. Foto Reuters / Hannah McKay

De halve finale tussen tennisgrootheden Roger Federer en Rafael Nadal is geëindigd in een overwinning voor de Zwitser, in 7-6, 1-6, 6-3, 6-4.

De wedstrijd in Londen was een herhaling van de halve finale op het Roland Garros eerder dit jaar. Toen was Nadal Federer eenvoudig de baas in drie sets. Op het gras van Wimbledon was de 37-jarige Federer echter de sterkste.

De twee succesvolste tennissers aller tijden kwamen elkaar voor de vierde keer tegen op een Wimbledon-toernooi en voor het eerst was dat niet in een finale. Vanaf het eerste moment maakten ze er een enerverende strijd van en in de eerste set moest er een tiebreak aan te pas komen die werd gewonnen door Federer.

In de tweede set kwam Nadal terug, mede door persoonlijke fouten van recordhouder Federer, die al acht keer eerder het toernooi op zijn naam schreef. Schitterende rally’s werden afgewisseld met makkelijk weggegeven punten, en toen de set eindigde in 6-1 leek Nadal helemaal terug in de wedstrijd te zijn.

Federer kon echter zoals altijd op z’n backhand vertrouwen en drukte Nadal steeds verder naar achter in de derde set, die eindigde in 6-3 voor de Zwitser. De vierde set vormde het hoogtepunt van de wedstrijd, met een dominerende Federer en Nadal die zich telkens op mentale kracht terugvocht.

Nadat de Spanjaard bij een 5-4 stand al vier matchpoints overleefde, werd de veertigste ontmoeting tussen de twee beslist in het voordeel van Federer, die zondag hoopt zijn negende Wimbledontitel aan zijn palmares toe te voegen.

Djokovic veel te sterk voor Bautista

Eerder op de dag plaatste Novak Djokovic zich voor de finale van Wimbledon. In vier sets was de Servische tennisser veel te sterk voor Roberto Bautista Agut, die voor het eerst in zijn carrière in de halve finale van een grandslamtoernooi stond.

Dit jaar had Djokovic, de huidige nummer één van de wereld, al twee keer verloren van Bautista Agut maar op gras bleek de huidige titelhouder een maatje te groot. Djokovic won de eerste set overtuigend met 6-2 en het leek een eenvoudige middag te worden voor de Serviër.

De 31-jarige Bautista Agut, de nummer 22 van de wereld, knokte zich echter terug mede dankzij fouten in het spel van Djokovic en won de tweede set met 6-4. In de derde set herpakte de huidige titelhouder zich. Bautista Agut kwam er niet meer aan te pas en maakte zelf een aantal cruciale fouten en nadat deze set was geëindigd in 6-3, was de vierde set (6-2) snel gespeeld.

Djokovic treft zondag Federer in de finale. Samen zijn de twee goed voor twaalf Wimbledontitels. Bij winst komt Djokovic op gelijke hoogte met Björn Borg, die Wimbledon vijf keer wist te winnen.

Twitter avatar Wimbledon Wimbledon The eight-time champion against the reigning champion. What a final we have in store… #Wimbledon | @rogerfederer | @DjokerNole https://t.co/YKNz0h3ACw

Correctie (12 juli 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat naast Björn Borg ook Federer Wimbledon vijf keer heeft gewonnen. Dat klopt niet. Hierboven is dat aangepast.