In beeld

Dit zijn de winnende foto’s van de NRC Fotowedstrijd van juni

Met zijn foto van De Eetfabriek wint Sjirk de Jong de vakjuryprijs van juni, met als thema ‘Nederland eet’. „Goed gekozen standpunt”, luidde het jurycommentaar. En: „de foto roept veel vragen op”. We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
De winnende foto: De Eetfabriek - "Goed gekozen standpunt van de fotograaf. Hij is voor de aanhanger gaan staan, waardoor deze een prominente rol in het beeld krijgt. De foto roept veel vragen op. Is dit een slager vanwege het mesje in de ‘E’, wordt hier eten geproduceerd? Of kunnen de mensen die op dit industrieterrein werken hier komen lunchen."
Sjirk de Jong
2. Nog vlug 'n kroketje en dan op stap, kunnen we er weer ff tegen aan - "Iedereen herkent wel de vette hap na het stappen. Typisch Hollands beeld om eten uit de muur te halen, met je fiets zo dichtbij mogelijk te komen zodat je niet hoeft af te stappen. De fotograaf heeft dit moment mooi vastgelegd."
Hein van Bakel
3. Are en Anita eten elke vrijdag bami, Assendelft 14 juni 2019 - "Heerlijk beeld om langer naar te kijken, de foto vertelt veel over deze mensen."
Edwin Walvisch
4. Asperges - "Prachtig uitgelichte foto. Schilderachtig gevoel – oud en nieuw komen mooi samen."
Ursula
5. Lunchpauze - "Is dit de manier waarom wij met eten om gaan? Veel afval – papier – plastic – blikjes. Zo luncht Nederland, op de werkplek even tussen door."
Ada van Heest
6. De moderne aardappeleters - "De redactie had de foto graag in kleur gezien. Iedereen vecht om zijn portie. Goede compositie en tafelsetting."
Sarina Uilenberg
7. Foto’s zijn voeding voor de ziel - negatief door vergrootglas - "Vervreemdend beeld dat veel vragen oproept maar een prettig nostalgisch gevoel geeft. Bijna mystiek; alsof je stiekem door het raampje van de woonboot gluurt."
Art_photography_project
8. Toffe Peer - "Creatieve foto, de fotograaf heeft er werk van gemaakt. Het beeld heeft iets psychedelisch."
Micky Bish
9. "Cultuurproeven in Amsterdam. Vooral het kindje die het niet lust spring er uit. Zouden ze in de Lonely Planet gelezen hebben dat je hier de beste patatjes kan halen?"
Vincent van Wijk
10. Boerenkool - "Mooi stilleven van een Hollandse groente. De eenvoud en belichting maken dit een sterk beeld."
Monique Shaw
De publieksprijswinnaar.
Dominique van Huik