Amerikaanse minister Acosta stapt op om affaire-Epstein

Alexander Acosta stapt op als de Amerikaanse minister van Werkgelegenheid vanwege de schikking die hij eerder trof met Jeffrey Epstein, die wordt verdacht van kindermisbruik.

President Trump kondigde vrijdag het aftreden van Acoste aan.
President Trump kondigde vrijdag het aftreden van Acoste aan. Foto Kevin Lamarque/Reuters

De Amerikaanse minister van Werkgelegenheid Alexander Acosta stapt op vanwege de rel rondom miljardair Jeffrey Epstein. Dat meldt persbureau AP vrijdag. Epstein kwam recent in opspraak nadat nieuwe aanklachten van kindermisbruik aan het licht kwamen. In 2008 trof Acosta met Epstein al een schikking in een grote zaak over kindermisbruik.

De Amerikaanse president Donald Trump maakte het vertrek van Acosta vrijdag bekend in diens bijzijn. Volgens Trump heeft Acosta vrijwillig zijn functie neergelegd omdat hij met zijn aandeel in de rel te veel aandacht zou trekken. Eerder deze week had de minister de schikking nog verdedigd en weigerde hij excuses aan te bieden. Democraten eisten het vertrek van Acosta.

Acosta lag in de Verenigde Staten al meerdere dagen onder vuur nadat nieuwe aanklachten van mogelijk misbruik en handel van meisjes door Epstein naar buiten waren gekomen. De 66-jarige miljardair zou tienermeisjes hebben overgevlogen voor massages en hen vervolgens hebben misbruikt in zijn woningen in New York en Florida. Vorig weekend werd hij daarom opgepakt.

Lees ook: Zedendelinquent met machtige vrienden

In 2007 werd Epstein al verdacht van het misbruiken van tientallen meisjes, maar Acosta deed hem toen een schikkingsvoorstel. Acosta was toen nog de hoogste federale aanklager in Florida. In ruil voor de bekentenis van twee prostitutiedelicten kreeg Epstein een veel lichtere straf. Uiteindelijk zat hij een gevangenisstraf van dertien maanden uit en kon hij deels aan het werk blijven. De deal zou geheim zijn gehouden voor de slachtoffers van het misbruik.

Trump omschreef Acosta vrijdag als een „hele goede minister die goed werk heeft gedaan”.