Drie Iraanse schepen hebben woensdag geprobeerd een Britse olietanker te blokkeren in de Straat van Hormuz. De vaartuigen zouden zich hebben teruggetrokken na waarschuwingen van een Brits oorlogsschip, HMS Montrose, dat de tanker beschermde. Dat meldt een woordvoerder van de Britse regering donderdag, melden Britse media. Teheran ontkent elke betrokkenheid.
Door het incident lopen de spanningen tussen het Westen en Iran in de Straat van Hormuz nog verder op. Teheran heeft volgens de Britse regering „in strijd met het internationaal recht” gepoogd om de doorgang van olietanker British Heritage door de Straat van Hormuz te belemmeren, zo staat in een verklaring die de Britse regering donderdag heeft vrijgegeven.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2019/07/data46996359-04b55b.jpg)
Het fregat HMS Montrose werd „gedwongen om zich tussen de Iraanse schepen en de British Heritage te positioneren en mondelinge waarschuwingen te geven aan de Iraanse schepen, die zich vervolgens hebben afgewend”.
„We zijn bezorgd over deze actie en blijven erop aandringen bij de Iraanse autoriteiten de situatie in de regio te de-escaleren”, aldus de verklaring. De Iraanse Revolutionaire Garde ontkent tegenover het Iraanse persbureau Fars dat er sprake is geweest van een poging om een olietanker te blokkeren.
Eerder maakten Amerikaanse media al melding van het incident op basis van bronnen bij de Amerikaanse defensie. De HMS Montrose zou zijn wapens op de Iraanse vaartuigen hebben gericht, die vervolgens omkeerden.
Inbeslagname Iraanse tanker
Het Verenigd Koninkrijk nam vorige week bij Gibraltar een supertanker met Iraanse olie aan boord in beslag, tot grote woede van Teheran. De in Panama geregistreerde Grace I werd door de Britse marine onderschept omdat het volgens de Britten onderweg was naar Syrië, terwijl er een olie-embargo geldt tegen dat land. Als vergelding op de inbeslagname van de tanker, dreigde de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde een Britse olietanker in te nemen. De actie van deze woensdag zou een mislukte poging daartoe kunnen zijn. Donderdag werd bekend dat de kapitein van de tanker door Gibraltar is gearresteerd.
Het incident komt op een uiterst gevoelig moment. De betrekkingen tussen Iran en het Westen staan op scherp sinds de aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman, ruim een maand geleden.
De Verenigde Staten beschuldigen Iran ervan achter de aanslagen te zitten, maar Iran ontkent dat. Bovendien werd onlangs een kostbare Amerikaanse drone door Iran uit de lucht geschoten boven de Straat van Hormuz. De Amerikaanse president Trump zegt dat hij kort na het drone-incident op het laatste moment een gewapende vergeldingsactie tegen Iraanse doelen heeft afgeblazen, omdat het aantal slachtoffers te hoog zou zijn.
Beveiliging Straat van Hormuz
Deze week hebben de VS hebben meerdere westerse landen, waaronder Nederland, gevraagd om militairen naar de Straat van Hormuz te sturen om de internationale scheepvaart daar veilig te stellen. Ongeveer een vijfde van de wereldwijde olieproductie wordt vervoerd via de Straat van Hormuz, die de Indische Oceaan met de Perzische Golf verbindt.
De spanningen in het Golfgebied zijn sterk toegenomen nadat de VS onder leiding van Trump eenzijdig het nucleaire verdrag met Iran hadden opgezegd. Ook hebben de VS daarna vergaande sancties aan Iran opgelegd. Europa hield zich wel aan de deal. Iran aanvankelijk ook, maar inmiddels heeft Teheran, in strijd met het nucleaire verdrag, de productie van lichtverrijkt uranium sterk opgevoerd.