Serena Williams en Simona Halep in finale Wimbledon

De Amerikaanse Williams gunde de Tsjechische Barbora Strýcová in de halve finale maar drie games: 6-1, 6-2. In de finale treft ze de Roemeense Simona Halep.

Serena Williams staat voor de elfde keer in haar carrière in de finale van Wimbledon.
Serena Williams staat voor de elfde keer in haar carrière in de finale van Wimbledon. Foto Andy Rain/EPA

Serena Williams staat voor de elfde keer in haar carrière in de finale van Wimbledon. Donderdag won de Amerikaanse, als elfde geplaatst in Londen, in de halve finale eenvoudig van de ongeplaatste Tsjechische Barbora Strýcová. Het werd 6-1 en 6-2. Zaterdag speelt Williams de finale tegen Simona Halep, die met 6-1 en 6-3 Elina Svitolina versloeg.

De 37-jarige Williams speelde dit jaar geen andere wedstrijd op gras dan de tot dusver zes duels in Londen. Tegen Strýcová, die voor het eerst de halve finale van een grand slam wist te halen, was ze oppermachtig. Williams won het Britse grastoernooi acht keer eerder. Vorig jaar verloor ze de finale nog van de Duitse Angelique Kerber.

Simona Halep

Eerder op donderdag plaatste de als zevende geplaatste Halep zich voor het eerst in haar carrière voor de finale van Wimbledon. Ze won in twee sets van de Oekraïense Elina Svitolina, de nummer acht van de plaatsingslijst.

De eerste set won Halep met 6-1. De eerste twee games duurden twintig minuten en waren beide voor de Roemeense. Daarna brak Svitolina Halep eenmaal terug, maar vervolgens ging het snel: vier games op rij voor Halep. In de tweede set ging het gelijk op tot 3-3, waarna Halep uitliep tot 6-3.

De 24-jarige Svitolina speelde haar allereerste halve finale tijdens een grand slam. Eerder behaalde ze tweemaal de kwartfinales van de Australian Open en Roland Garros. De 27-jarige Halep won vorig jaar op Roland Garros haar eerste en tot dusver enige grandslamtitel.

Gemengd dubbel

In het toernooi voor gemengde dubbels haalden twee Nederlandse tennissers donderdag de halve finales. Wesley Koolhof won samen met zijn Tsjechische partner Květa Peschke met 6-1, 6-2 van het duo Artem Sitak en Laura Siegemund.

Ook Matwé Middelkoop bereikte door naar de laatste vier. Samen met zijn partner Yang Zhaoxuan uit China won hij met 6-4, 6-3 van het als eerste geplaatste koppel Bruno Soares en Nicole Melichar.