Rechts-radicale activist Tommy Robinson veroordeeld tot 9 maanden

De Britse zelfverklaarde burgerjournalist Robinson maakte ondanks een verbod opnames bij een rechtszaak tegen mannen verdacht van verkrachting.

Tommy Robinson bij aankomst in de rechtbank in Londen donderdag.
Tommy Robinson bij aankomst in de rechtbank in Londen donderdag. Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

De Britse rechts-radicale activist Tommy Robinson is veroordeeld tot negen maanden celstraf, onder meer voor het filmen bij een rechtbank in Leeds in 2018. Daar deed de zelfverklaarde burgerjournalist via een livestream op Facebook verslag van een zaak tegen tientallen Brits-Pakistaanse zedenverdachten, ondanks een verbod.

Door de opnames moedigde Robinson volgens de rechtbank anderen aan om de verdachten aan te vallen. Eerder deze maand werd de activist al schuldig bevonden aan minachting van de rechtbank. Donderdag hoorde hij zijn straf: zes maanden voor de laatste kwestie, en nog eens drie voor een eerdere vergelijkbare aanklacht. Met aftrek van zijn voorarrest blijven nog 19 weken celstraf over. Daar moet hij de helft van uit te zitten.

Zelf heeft de 36-jarige oprichter van de anti-islamitische groepering English Defence League altijd volgehouden dat hij zijn journalistieke vak uitoefende. Via zijn account op berichtendienst Telegram heeft Robinson, wiens echte naam Stephen Yaxley-Lennon is, opgeroepen tot demonstraties aanstaande zaterdag. „Een gevangenisstraf voor journalistiek. Het is tijd voor demonstraties, dit is een absolute grap!”

Lees ook: Facebook schrapt pagina’s van Britse activist Tommy Robinson

Wilders uit steun voor Robinson

Na de uitspraak ontstonden er opstootjes buiten de Old Bailey-rechtbank in Londen, waar honderden aanhangers van Robinson zich verzameld hadden. Er werden onder meer flessen naar agenten gegooid, meldt de Britse zender Sky News.

PVV-leider Geert Wilders, die net als andere rechtse Europese leiders herhaaldelijk is opgekomen voor Robinson, heeft al kritisch gereageerd op de veroordeling. Hij noemt Robinson een „heldhaftige journalist” en spreekt van „politieke rechtszaken”.