Marco Kroon doet aangifte wegens mishandeling tijdens arrestatie

Bij zijn aanhouding in maart dit jaar zou militair Marco Kroon zwaar zijn mishandeld en daaraan blijvend letsel aan zijn hand hebben overgehouden.

Marco Kroon voor de zitting in de rechtbank van Arnhem donderdag.
Marco Kroon voor de zitting in de rechtbank van Arnhem donderdag. Foto Remko de Waal/ANP

Militair Marco Kroon heeft aangifte gedaan tegen de politie wegens mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg bij zijn aanhouding in maart dit jaar. Dat heeft zijn advocaat Geert-Jan Knoops donderdag gezegd tijdens een regiezitting in de rechtbank van Arnhem. Kroon zou blijvend letsel aan zijn hand hebben overgehouden, nadat hij werd aangehouden bij het carnavalsfeest in Den Bosch.

Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, werd op 3 maart aangesproken door agenten wegens wildplassen. Hij zou zich daarna hebben misdragen en de agenten „op diverse manieren onheus en op strafbare wijze hebben bejegend”, aldus het Openbaar Ministerie (OM). De 48-jarige majoor zou onder meer zijn geslachtsdeel hebben laten zien, zijn middelvinger hebben opgestoken en een van de agenten een kopstoot hebben gegeven. Defensie besloot Kroon vanwege de zaak te schorsen.

Beelden van de arrestatie

Voorafgaand aan de zitting in Arnhem zei Kroon nog dat de agenten „niet eerlijk” zijn geweest in hun verklaring. Hij ontkent de aantijgingen. Een filmpje dat zijn echtgenote maakte van de arrestatie zou daarvan het bewijs zijn. Die beelden worden niet in de rechtbank afgespeeld donderdag. Kroon wilde zelf ook nog het woord in de rechtbank, maar dat stond de rechter niet toe. Die zei dat een strafzaak geen podium is om de media te bespelen.

Lees ook: Boek Kroon is een dubbele afrekening

Advocaat Knoops pleitte er tijdens de zitting ook voor dat de zaak behandeld wordt door meerdere rechters in plaats van alleen een politie-rechter. Die vraag werd door de rechter gehonoreerd. Het is nog niet bekend wanneer de zaak wordt verder gaat.

Marco Kroon kwam eerder in het nieuws nadat hij zich had uitgesproken over zijn tijd als commando in Afghanistan. Hij schreef in een boek dat hij daar verkracht zou zijn en de dader zou hebben doodgeschoten. Ook werd hem in 2011 een werkstraf van 120 uur opgelegd vanwege illegaal wapenbezit.