CAS beëindigt levenslange IOC-schorsing Russische vicepremier Moetko

De voormalig minister van sport werd door het IOC geschorst vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij een georganiseerd dopingprogramma in Rusland.

Vitali Moetko zou als voormalig minister van Sport in Rusland een rol hebben gespeeld in een door de staat georganiseerd dopingprogramma bij onder meer de Olympische Winterspelen in Sotsji.
Vitali Moetko zou als voormalig minister van Sport in Rusland een rol hebben gespeeld in een door de staat georganiseerd dopingprogramma bij onder meer de Olympische Winterspelen in Sotsji. Foto Maxim Shemetov/Reuters

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de omstreden voormalige sportminister van Rusland, Vitali Moetko, ten onrechte een levenslang verbod op deelname aan de Olympische Spelen opgelegd. Dat heeft het internationale sporttribunaal CAS donderdag bepaald.

Huidig vice-premier Moetko kreeg het levenslange verbod in 2017 opgelegd omdat hij een belangrijke rol zou hebben gespeeld in een grootschalig, door de Russische staat georganiseerd dopingprogramma voor Russische atleten, bij de Winterspelen in Sotsji drie jaar eerder. Volgens het tribunaal heeft het IOC echter niet de bevoegdheid om zo’n sanctie aan hem uit te delen en moet het besluit daarom vernietigd worden. Het comité kan zo’n straf alleen opleggen aan atleten, coaches en andere officiële leden van de Olympische delegatie, aldus het tribunaal. Moetko was destijds geen lid van de Russische delegatie.

Welkom op de Spelen

Moetko, die inmiddels een van de negen vicepremiers van Rusland is, ging in beroep tegen de beslissing. Hij heeft de aantijgingen altijd met klem ontkend. De beslissing betekent echter niet dat Moetko nu weer welkom is bij de Spelen, benadrukt het tribunaal. Het IOC „behoudt het recht” om „elke beslissing” te nemen met betrekking tot alle volgende Spelen, aldus CAS.

Bij de Winterspelen in Pyeonchang vorig jaar werd Moetko door het IOC geweerd. Aan het toernooi in Zuid-Korea mochten Russische sporters als gevolg van de dopingaffaire alleen onder neutrale vlag meedoen.

Tegen het Russische persbureau RIA Novosti zegt Moetko „tevreden” te zijn met de beslissing van het CAS. De vice-premier zei niets over een poging om aanwezig te zijn bij de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar.

Moetko was van 2008 tot 2016 minister van Sport in Rusland. In 2016 werd hij benoemd tot vice-premier. Ook was hij jarenlang voorzitter van de Russische voetbalbond RFS. Die baan stond hij eerder dit jaar af, om zich te richten op „herstel van gerechtigheid” voor de verdachte sporters en hemzelf.