Brieven

Brieven

Windenergie (2)

Zo moet het dus niet

Een voortreffelijk idee oppert milieu-expert Wouter van Dieren, ware het niet dat de waterschappen inmiddels gepolitiseerd zijn wat de kwaliteit van de besluitvorming ernstig heeft ondermijnd. Het is voor ieder zinnig denkend mens duidelijk dat het niets uitmaakt of je natte voeten krijgt met onder andere CDA-, D66-, GroenLinks-, PvdA- of VVD-sokken aan. De waterschappen zijn banenmachines geworden voor de politieke partijen om zo hun partijkader aan zich te binden. Een schandalige ontwikkeling. Zo moet het dus níét met de voorgestelde ‘windschappen’ (hoewel, mag ik suggereren Duurzame Energieschappen?).

Voeding

Zieker in het ziekenhuis

Hulde aan Peter Weijs voor zijn aandacht voor voeding in de zorg (‘Drie keer per dag vla is geen optimale zorg’, 8/7). Helaas heb ik met mijn vader precies de ervaring die hij beschrijft met zijn moeder. Als fitte 92-jarige ging hij het ziekenhuis in. Na drie weken ziekenhuis en drie weken revalidatiekliniek kwam hij ernstig verzwakt en vijftien kilo lichter naar huis. Zijn trouwring gleed van zijn ringvinger. De pot met proteïne die wij als kinderen hadden meegebracht, evenals de vitamine D3 werd niet gegeven door het verzorgend personeel. „Die homeopathische middelen moet u hem zelf maar geven”, was de boodschap. Je gaat een ziekenhuis in om beter te worden, maar zolang er onvoldoende aandacht en kennis is met betrekking tot de voedingsbehoeften van de zieke mens, moet je hopen dat je er zeer kort verblijft. Anders kom je zieker thuis dan dat je erin ging.


orthomoleculaire geneeskundige

Michael Jackson

Is een proces overbodig?

Wat beangstigend dat zoveel mensen er, op grond van één film, van overtuigd zijn dat Michael Jackson schuldig is aan een seksueel misdrijf (Michael Jackson, kleine freak, wie heeft je zo gemaakt?, 5/7). Vroeger waren zulke vergrijpen een zaak voor een rechter. In deze #MeToo-tijd is een officieel proces blijkbaar overbodig. In Jacksons geval gaat het nog verder omdat de verdachte overleden is, en zich niet meer kan verweren. Als vanouds is het de taak van een rechter om niet alleen de schuld van de aangeklaagde te onderzoeken, maar ook de tenlastelegging van de aanklagers. Dit is hier niet gebeurd. Toch zetten we massaal het stempel ‘schuldig’ op zijn voorhoofd. Ik zeg niet dat Jackson niet schuldig is, maar filmkijkers en artikelenlezers zijn niet de aangewezen personen om hier een oordeel over te vellen. Op z’n minst zouden we onze meningen kunnen nuanceren.


Godsdienstwetenschapper

Murat Memis

En de niet-politici dan?

Het verhaal van SP-raadslid Murat Memis is heel triest, uiteraard (En toen moest ik, raadslid, de cel in, 5/7). Maar er is door de politiek in Nederland werk van gemaakt, natuurlijk omdat hij raadslid is, maar hoe zit het met de vrouw die in het artikel wordt genoemd? Die zit daar nog. De kop van het verhaal suggereert ook dat hij, raadslid, als mens, belangrijker is als een niet-volksvertegenwoordiger. Wat doet de politiek voor niet-politici?

Beeldhouwwerk

Geef hem een naam

Het artikel Langer doorwerken? De commissaris doet het graag (9/7) is fraai geïllustreerd met een foto van een beeldhouwwerk dat voor het kantoor van bank NIBC in Den Haag staat. Jammer genoeg ontbreekt de naam van de kunstenaar. Het tweeënhalve meter hoge beeld van drie mannen en een hondje, ‘Het gesprek’, is in 1967 gemaakt door Niel Steenbergen (1911-1997).

Bietjes

Mensen, doe normaal

Op de Achterpagina las ik het recept voor bietjes (Als je (bijna) niets kunt in de keuken, 9/7). „Verwarm de oven voor op 180 graden. [...] Zet de bietjes ongeveer 1,5 à 2 uur in de oven. Check na 1,5 uur of ze al gaar zijn. Kijk met een satéstokje of je er al doorheen kunt prikken.” Alle satéstokjes op een stokje, mensen, waar zijn we mee bezig? 1,5 à 2 uur oventijd (exclusief voorverwarmingstijd) voor een hapje bietjes?