Bijna 600 arrestaties

Wereldwijde actie tegen handel beschermde soorten

Bij een wereldwijde actie tegen illegale handel in dieren, planten en dierlijke en natuurproducten zijn bijna zeshonderd personen opgepakt. Het gaat om stropers, tussenhandelaren, smokkelaars en andere betrokkenen. Ook werden in 109 verschillende landen onder meer 500 kilo ivoor, 4.300 beschermde vogels en 10.000 schildpadden in beslag genomen. Dat meldt Interpol woensdag.

In Nederland werden geen aanhoudingen verricht. Wel werden volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder andere een opgezette steur en buizerd, 118 pythonleren schoenen en een levende Moorse landschildpad aangetroffen. Ook werd een zending van drie kilo olifantoren onderschept. De zogeheten Operation Thunderball onder leiding van Interpol vond plaats in juni. „Deze criminaliteit heeft ook een grote impact vanwege bijkomend geweld, witwassen en fraude”, zegt Interpol-chef Jürgen Stock.

„Omdat de handel in wilde dieren en planten of producten daarvan vaak grensoverschrijdend plaatsvindt, is wereldwijde samenwerking van groot belang om de vernietiging van de biodiversiteit tegen te gaan”, schrijft de NVWA. Samen met 182 andere ondertekenaars van het CITES-verdrag (ter bescherming van bedreigde planten en dieren) probeert Nederland op te treden tegen de illegale handel. (NRC)