Turkije laat opnieuw Nederlandse Syriëganger vervroegd vrij

Xaviera S. reisde in 2014 naar Syrië en wordt nu vervroegd vrijgelaten in Turkije. Onduidelijk is of zij in Nederland ook wordt vervolgd.

Veel vrouwen van IS-strijders komen terecht in kampen in Syrië.
Veel vrouwen van IS-strijders komen terecht in kampen in Syrië. Foto Ahmed Mardnli/EPA

Opnieuw laat Turkije een Nederlandse Syriëganger vervroegd vrij. Xaviera S. uit Apeldoorn kreeg dinsdag te horen dat haar celstraf in hoger beroep is verlaagd van ruim zes jaar naar ruim vier jaar en dat ze niet haar hele straf hoeft uit te zitten. Dat bevestigt haar advocaat tegenover NRC. S. zat sinds januari 2018 vast en zou woensdag al vrij kunnen worden gelaten.

Lees ook: Na Turkse celstraf nu ook voor een Nederlandse rechter

Jihadverdachten zoals S. zijn een probleem voor de Nederlandse justitie, omdat ze volgens het strafrecht niet twee keer voor hetzelfde feit veroordeeld kunnen worden. Turkije laat Syriëgangers vaak maar een klein deel van hun celstraf uitzitten. Tegelijkertijd is onduidelijk in hoeverre dergelijke verdachten een gevaar vormen voor de samenleving.

Het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op de vrijlating van S. „In zijn algemeenheid: alle terugkeerders worden bij aankomst aangehouden en er wordt nader onderzoek naar hen gedaan”, zegt een woordvoerder.

Twee eerder in Turkije veroordeelde jihadisten stonden deze week voor een Nederlandse rechter. Reda N. en Oussama A. werden na anderhalf jaar voorarrest op de dag van hun veroordeling door de Turkse justitie onverwachts vrijgelaten.

Het Nederlandse OM vervolgt het tweetal nu ook voor deelname aan een terroristische organisatie. Volgens justitie is onduidelijk of zij hun straf volledig hebben uitgezeten en of een Turks hoger beroep loopt. Daarover komt over twee weken een uitspraak.

De Nederlands-Antilliaanse S. werd op jonge leeftijd moeder en bekeerde zich na een moeilijke jeugd tot de islam. Ze trouwde met de Haagse jihadist Anis Z., die vlak na het huwelijk naar Syrië vertrok. Een maand later, in maart 2014, liet ze haar zoontje achter en reisde ze haar man achterna.