Sagan sprint naar zege in vijfde etappe Ronde van Frankrijk

In een rit vol kleine klimmetjes door de Vogezen won de Slowaak uiteindelijk met overmacht de massasprint in Colmar.

Peter Sagan wint zijn twaalfde etappe ooit in de Tour.
Peter Sagan wint zijn twaalfde etappe ooit in de Tour. Foto Reuters

Groenetruidrager Peter Sagan heeft woensdag de vijfde etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Het is daarmee zijn twaalfde ritzege in de Tour. De coureur van de Duitse wielerploeg BORA-hansgrohe wist in een massasprint onder anderen Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) voor te blijven.

De Fransman Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step) blijft leider in het algemeen klassement. Hij heeft nu 14 seconden voorsprong op Van Aert en 25 tellen op de hoogst geplaatste Nederlander Steven Kruijswijk en de Nieuw-Zeelander George Bennett, beiden teamgenoten van Van Aert bij Jumbo-Visma.

Kleine kopgroep bijgehaald

In de vijfde etappe trokken de renners de Vogezen in. Het middelhoge gebergte in het noordoosten van Frankrijk staat bekend om zijn vele relatief korte beklimmingen in de bossen. Na verschillende aanvallen ontstond een kleine kopgroep met de Belg Tim Wellens (Lotto-Soudal), de Nieuw-Zeelander Simon Clarke (Education First) en de Let Toms Skujins (Trek-Segafredo).

Zij werden uiteindelijk op ruim twintig kilometer van de meet bijgehaald door het peloton, waarna er werd gesprint. Door de pittige klimmetjes moesten onderweg vrijwel alle pure sprinters uit het peloton lossen, onder wie ook Dylan Groenewegen.

Morgen wacht een op papier spectaculaire etappe in de Vogezen. Die voert de renners in ruim 160 kilometer van Mulhouse naar de steile klim op La Planche des Belles Filles. Die laatste beklimming is speciaal voor de Ronde van Frankrijk verlengd met een strook overhard wegdek en bereikt onderweg een stuk met een klimpercentage van 24 procent. Deze etappe zal naar verwachting de eerste schifting in het algemeen klassement opleveren.