Merkel krijgt voor de derde keer in een maand een bibberaanval

De Duitse bondskanselier begon te trillen terwijl ze de Finse president onthaalde in Berlijn. Omdat het de derde keer in korte tijd was, wordt er gespeculeerd over gezondheidsproblemen.

Angela Merkel ontvangt de Finse premier Antti Rinne.
Angela Merkel ontvangt de Finse premier Antti Rinne. Foto Markus Schreiber/AP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (64) heeft woensdag voor de derde keer in een maand tijd een trilaanval gekregen in het openbaar. Op videobeelden is te zien dat ze tijdens de ontvangst van de Finse premier Antti Rinne begint te bibberen. Net als de vorige keren heeft Merkel laten weten dat ze in goede gezondheid verkeert.

Half juni was de eerste van de drie aanvallen tijdens een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ze had te weinig gedronken, maar knapte na het drinken van een glas water weer op, zei ze later.

Anderhalve week later gebeurde het opnieuw tijdens een ontmoeting met bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Toen was de verklaring dat het bibberen een psychologisch verschijnsel was, uitgelokt door haar vrees dat het haar opnieuw zou overkomen. Kort daarna reisde ze gewoon af naar de Japan voor de bijeenkomst van de G20.

Ceremonieel

De derde trilaanval kwam woensdag op tijdens het onthaal van de president met militair ceremonieel. Enige tijd later begon ze ogenschijnlijk onverstoord aan een persconferentie met Rinne. Op vragen van een journalist over de zorgen over haar gezondheidstoestand, zei ze dat dit soort bibberaanvallen haar nu eenmaal af en toe overkomt:

„U hoeft zich geen zorgen te maken.”

Voor zover bekend heeft Merkel geen ernstige gezondheidsproblemen. Ze is naar eigen zeggen fit genoeg om te werken.

Correctie (10 juli 2019): In een eerdere versie stond dat Merkel een trilaanval kreeg tijdens een bijeenkomst van de G20. Dat klopt niet, het was voordat zij voor de top naar Japan zou afreizen.