Ingreep

Brits parlement voor abortus en homohuwelijk in Noord-Ierland

Het Britse parlement heeft dinsdag gestemd voor invoering van het homohuwelijk en toegang tot abortus in Noord-Ierland. De wetswijzigingen gaan in op 21 oktober, tenzij er voor die tijd een Noord-Ierse deelregering wordt gevormd die de beslissing terugdraait. Het lukt de Noord-Ierse partijen echter al tweeënhalf jaar niet tot een regeerakkoord te komen. Met de ingreep haalt Londen een heet hangijzer weg tussen de twee grootste partijen Sinn Féin en DUP, die samen moeten regeren. Het Britse parlement was tot nu toe terughoudend met het nemen van besluiten van de Noord-Ierse regering, maar nu stemde een ruime meerderheid vóór invoering. Noord-Ierland is het enige deel van het Verenigd Koninkrijk waar het homohuwelijk niet is toegestaan en abortus illegaal is. (NRC)