Brieven

Brieven nrc.next 10/7/2019

Kapitalisme

Stop met dat gegroei

Jarenlang was het adagium op rechts: ‘op het rijzend getij van het kapitalisme stijgen alle bootjes mee’. Die belofte wordt sinds de financiële crisis van 2008 niet meer waargemaakt (Het kapitalisme is kapot. Leve het kapitalisme, 6/7). De loongroei valt tegen, de koopkracht en het besteedbaar inkomen ook. Het doorsnee inkomen van mensen die werken, als zelfstandige of in loondienst, is in de tien jaar na 2007 vrijwel constant gebleven. Als het geld in de handen van de multinationals en financials blijft kleven, en de burger er niets van terugziet, dan kunnen we zeggen dat het niet deugt, maar we kunnen ook concluderen dat economische groei niet noodzakelijk is. We werden en worden er immers niet beter van. Dwing tot investering in natuur, onderwijs, zorg, kunst, sport en alles wat het leven voor de burger beter maakt. Stop het adagium ‘groei’. Ik bedoel: plastic producten in plastic verpakkingen. Waarom hebben we dat nodig?


was industrieel ontwerper

Elite

Ga, maar pas je wel aan

Het is zeker een goed idee om als ‘elite’ de wijk in te gaan (We moeten de wijk in, vindt eliteclub, 6/7). Kies er dan wel voor om je aan te passen aan de vrijwilligers en de structuren die er al zijn, wees ondergeschikt, doe wat van je gevraagd wordt en ervaar wat dat met je doet. Er zal een wereld voor je opengaan waar je vooral kunt leren, je verwonderen en de kracht van je collega-vrijwilliger bewonderen en je soms verschrikkelijk ergeren. Je leert nederigheid, doet iets nuttigs én misschien verklein je inderdaad de kloof. Wel volhouden en meedoen aan het jaarlijks etentje (als dat er is) bij de wok.

Hoge Veluwe

De wolf geframed

Baron van Voorst tot Voorst, eigenaar van de Hoge Veluwe, framet de wolf wel heel doorzichtig (De baron, de wolf en de oernatuur, 8/7). Zijn jagers zouden er volgens hem niet op zitten te wachten om herten neer te schieten. Jagers worden toch jagers omdat ze het leuk vinden om dieren neer te schieten? Jagers zeggen wel dat ze herten moeten neerschieten omdat er geen wolven meer zijn maar er zijn mensen genoeg die grof geld willen neerleggen om een dier te mogen neerleggen. (Een verdienmodel dat de baron over het hoofd zou hebben gezien?) Nu er wel weer wolven zijn proberen de jagers die concurrentie kennelijk met alle mogelijke middelen buiten de deur te houden.


bioloog

Eikenprocessierups (1)

Alleen in dorp of stad

Wat mij opvalt: de rups is nauwelijks te vinden in bossen, met ook eikenbomen (Hoe zorgt de eikenprocessierups bij u in de buurt voor overlast?, 4/7), maar bij ‘losse’ eikenbomen in dorpen, steden en agrarische gebieden zijn ze er volop: een plaag. Laat ik preciezer zijn: daar waar gewoon nog onkruid groeit, vogeltjes zingen, volop insecten zijn, is er veel minder overlast. Da’s logisch want daar hebben die rupsjes genoeg natuurlijke vijanden. Het kan zomaar zijn dat wijzelf het probleem veroorzaken: met onkruidverdelgers, en door verdringen van insecten en vogels. Lijkt me een mooie vraag voor biologen.

Eikenprocessierups (2)

De oplossing: de föhn

Hier dan een positieve bijdrage over de processierups: de jeuk is vrij eenvoudig te bestrijden. Neem de föhn en verhit de jeukbobbels een paar seconden goed tot het even echt pijn doet. Dat is alles. Jeuk voorbij. Zo valt er nog wel samen te leven met deze opkomende plaag.

Reizen

Floortjes bucketlist

Floortje Dessing reist naar de meest eenzame plekken op aarde. Leuke tv, jammer van al dat vliegen. Ze beaamt dat ze hier verwijten over krijgt, maar ze maakt er „afgewogen keuzes” over. Hoe? Daarop geeft ze in haar boektitels een helder antwoord. 100 Wereldplekken die je gezien moet hebben en 25 Wereldroutes die je gedaan moet hebben. Dat is de bucketlist die ze lezers opdringt.

Correcties/aanvullingen

AOW-leeftijd

In de column Woorden, akkoorden & nuchter paternalisme (9/7, p. E2) was sprake van een door Tweede en Eerste Kamer aangenomen wetsvoorstel dat de AOW-leeftijd langzamer laat stijgen dan de levensverwachting. Dit voorstel betrof alleen de stijging van de AOW-leeftijd tot 2024.