Bijna 600 arrestaties bij wereldwijde actie tegen handel beschermde soorten

Onder meer in Nederland werden opmerkelijke vondsten gedaan van beschermde dieren en planten. Een wereldwijde actie moet de illegale handel tegen gaan.

Nederlandse autoriteiten hebben meer dan honderd pythonleren schoenen aangetroffen bij een grootschalige actie tegen illegale handel in dieren en planten.
Nederlandse autoriteiten hebben meer dan honderd pythonleren schoenen aangetroffen bij een grootschalige actie tegen illegale handel in dieren en planten. Foto Valentin Flauraud/EPA

Bij een wereldwijde actie tegen illegale handel in dieren, planten en dierlijke en natuurproducten zijn bijna zeshonderd personen opgepakt. Het gaat om stropers, tussenhandelaren, smokkelaars of andere betrokkenen. Ook werden in 109 verschillende landen onder meer 500 kilogram ivoor, 4.300 beschermde vogels en 10.000 schildpadden in beslag genomen. Dat meldt Interpol woensdag.

Lees ook: Loopgravenoorlog in het olifantenparadijs

In Nederland werden geen aanhoudingen verricht. Wel werden volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder andere een opgezette steur en buizerd, 118 pythonleren schoenen en een levende Moorse landschildpad aangetroffen. Ook werd een zending van drie kilo olifantoren die onderweg was van Nigeria naar Canada onderschept.

Geweld, witwassen en fraude

De zogeheten Operation Thunderball onder leiding van Interpol vond plaats in de maand juni. „Deze criminaliteit ontneemt niet alleen onze omgeving natuurlijke bronnen, ook heeft het een grote impact vanwege bijkomend geweld, witwassen en fraude”, zegt Interpol-chef Jürgen Stock.

„Omdat de handel in wilde dieren en planten of producten daarvan vaak grensoverschrijdend plaatsvindt, is wereldwijde samenwerking van groot belang om de vernietiging van de biodiversiteit tegen te gaan”, schrijft de NVWA. Samen met 182 andere ondertekenaars van het CITES-verdrag (ter bescherming van bedreigde planten en dieren) probeert Nederland op te treden tegen de illegale handel.