‘Ridouan T. kocht Utrechtse hoofdagent om’

De Utrechtse hoofdagent zou voor duizenden euro’s informatie hebben doorgespeeld aan de bende van Ridouan T., meldt het AD. De agent is inmiddels ontslagen.

Archiefbeeld van het uniform van een boa in Breda.
Archiefbeeld van het uniform van een boa in Breda. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een Utrechtse hoofdagent zou tegen betaling informatie hebben doorgespeeld aan de criminele bende van Ridouan T. Dat meldt het AD dinsdag op basis van een verklaring van de kroongetuige in de zaak, Nabil B. De agent zou twee weken geleden zijn ontslagen.

De hoofdagent zou voor de voorvluchtige T. in de politiesystemen hebben gezocht naar foto’s en bepaalde personen. Hiervoor zouden „duizenden euro’s” zijn betaald, schrijft het AD. De recherche onderzocht de beweringen van B., en dit zou hebben geleid tot „een aantal serieuze verdenkingen”.

Het Openbaar Ministerie vervolgt de agent. Het is nog niet bekend waarvoor hij precies wordt vervolgd, op het moment van schrijven waren de politie en het OM nog niet bereikbaar voor commentaar. T. is één van de meest gezochte criminelen van Nederland, wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het opdrachtgeven voor drie moorden.

Lees ook: Nabil B. - van gesjeesde student tot belangrijke troef van het OM. Een profiel van de kroongetuige.

Eerder deze maand werd ook al bekend dat een Amsterdamse buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) informatie doorspeelde aan de bende van T. Het zou gaan om een ex-vriendin van de broer van Nabil. Zij zou parkeercontroles uitvoeren voor de gemeente, en kon hierdoor kentekens linken aan personen. Per kenteken zou 100 euro worden betaald.