Privacy

Ruim 1.300 Android-apps slaan zonder akkoord gebruikersdata op

Meer dan 1.300 Android-applicaties verzamelen persoonlijke gegevens van gebruikers, terwijl zij expliciet hebben aangegeven dat dit niet mag. Dat concluderen onderzoekers van het International Computer Science Institute in Berkeley. Het gaat onder meer om locatiegegevens en telefoonidentificaties. Of vervolgens ook misbruik is gemaakt van de verzamelde data, is nog niet onderzocht. De onderzoekers zouden ontwikkelaar van het Android-besturingssysteem Google in september vorig jaar al ingelicht hebben over de problemen met de applicaties. Het techbedrijf zegt pas in de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem, Android Q, aanpassingen door te voeren. Zo zouden locatiegegevens in foto’s voortaan worden verborgen. Dat systeem komt echter pas eind dit jaar uit. (NRC)