Recensie

Recensie Film

Poetsvrouw ontdekt voetbal

Komedie Een Zweedse huisvrouw hervindt haar levenslust als coach van een multicultureel voetbalteam in een voorspelbare, humorloze film.

Britt-Marie (Pernilla August) probeert een nieuwe draai aan haar leven te geven door voetbalcoach te worden in ‘Britt-Marie was hier’.
Britt-Marie (Pernilla August) probeert een nieuwe draai aan haar leven te geven door voetbalcoach te worden in ‘Britt-Marie was hier’.

Britt-Marie is een tevreden poetsvrouw. Denkt ze althans. Bestek in het gelid, geen stofje op de planken, maaltijd om zes uur op tafel. Ze klopt, ze veegt, ze zuigt. Tot ze op 63-jarige leeftijd ontdekt dat haar echtgenoot, die haar al jaren als meubelstuk behandelt, vreemdgaat.

Waarna Britt-Marie kordaat een rolkoffertje pakt en naar het verre Borg afreist om jeugdvoetbalcoach te worden. Niet dat ze iets van voetbal afweet, maar niemand wil de baan. Ter plekke wacht haar een vieze cabine en een druk, maar hartverwarmend plukje multiculturele underdogs op een stoffig veldje. Ook is er een gezellige kebabzaak, een amoureuze politieman en een halfblinde, depressieve huurbazin die wél alles van voetbal weet.

Voelt u het al? Dat is ook het probleem van Britt-Marie was hier, een veel te voorspelbare, nogal humorloze variant op het eveneens Zweedse A Man Called Ove. Ook hier krijg een kleinburger een laatste kans om uit een vreugdeloze routine te breken, met immigranten en andere outcasts als katalysator. Flashbacks leggen uit hoe Britt-Marie in zo’n doods leven verstrikt kon raken.

De lessen zijn helder: mens durft te leven, multiculti is fijn, gezamelijkheid en zelfrespect zijn belangrijker dan winnen en „het is nooit te laat om opnieuw te beginnen”, zoals de epiloog nog eens expliciet uitlegt. Niks mis mee, maar deze film is net zo proper, schematisch en saai als Britt-Maries vroegere leven.