Nooren (PvdA) en Gerkens (SP) eerste en tweede ondervoorzitter Eerste Kamer

Vorige week werd VVD’er Jan Anthonie Bruijn al verkozen tot voorzitter van de Eerste Kamer.

PvdA'er Jopie Nooren (1961) werd dinsdagmiddag gekozen tot eerste ondervoorzitter van de Eerste Kamer.
PvdA'er Jopie Nooren (1961) werd dinsdagmiddag gekozen tot eerste ondervoorzitter van de Eerste Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Jopie Nooren (PvdA) en Arda Gerkens (SP) zijn dinsdag door de senaat verkozen tot eerste en tweede ondervoorzitter van de Eerste Kamer. Ondervoorzitters van de Eerste Kamer vormen met de voorzitter de huishoudelijke commissie, die toezicht houdt op de griffie, ambtenaren aanstelt en de uitgaven van de senaat raamt.

Vijf kandidaten hadden zich gemeld voor de functies, die sinds het aantreden van de nieuwe Eerste Kamer op 11 juni vacant waren.

Twee kandidaten van Forum voor Democratie kregen bij deze verkiezingen geen steun van de meerderheid van de Kamer. FVD’er Dorien Rookmaker kreeg in de tweestrijd voor eerste ondervoorzitter 17 van de 74 stemmen. Vermoedelijk stemden alleen de Forum- en PVV-fractie op Rookmaker. Haar partijgenoot Jeroen de Vries haalde na een onbesliste eerste stemronde het minste aantal stemmen, waardoor hij niet door mocht naar de volgende ronde. Gerkens kreeg na de derde stemming twee stemmen meer dan haar overgebleven concurrent, de CDA’er Joop Atsma.

Lees ook: Toch weer een VVD’er als voorzitter in de Eerste Kamer

Kamervoorzitter

Vorige week werd VVD’er Jan Anthonie Bruijn verkozen tot Eerste Kamervoorzitter. Hij won van kandidaten van GroenLinks, FVD en D66. Bruijn volgde zijn partijgenoot Ankie Broekers-Knol op, die na bijna twee decennia de senaat verliet en meteen daarna staatssecretaris van Justitie en Veiligheid werd.

Broekers-Knol volgde als staatssecretaris Mark Harbers (VVD) op, die de Tweede Kamer eind mei onjuist informeerde over misdaadcijfers onder asielzoekers en na die affaire opstapte.