Nederland overweegt VS bijstand te verlenen bij bescherming olietankers

Defensie

Gaat Nederland met een fregat olietankers helpen beschermen in de Straat van Hormuz? Die mogelijkheid ligt op tafel nu de VS NAVO-bondgenoten hebben gevraagd om hulp bij het bewaken van de internationale transportroute.

Formeel is er nog niets besloten, maar Nederland lijkt bereid om de Amerikanen bij te staan in het gebied, waar sinds mei zes keer olietankers zijn aangevallen en de spanningen oplopen. Volgens de VS zit Iran achter de aanslagen. De Koninklijk Marine beschikt over zes fregatten.

Op een NAVO-bijeenkomst op 26 en 27 juni in Brussel zei de Amerikaanse waarnemend minister van Defensie, Mark Esper, dat zijn land „nadenkt” over een manier om de „vrije doorvaart en maritieme veiligheid” in de territoriale wateren van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) te „bevorderen”. Hij deed daarbij „een algemeen verzoek” aan Europese collega’s om hieraan bij te dragen, aldus een vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd verslag van de bijeenkomst.

Minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) vroeg haar Amerikaanse collega „om meer informatie met de bondgenoten te delen”. Esper beloofde dat „zo spoedig mogelijk” te zullen doen.

Nederland droeg eerder bij aan internationale missies op zee. Vanaf 2009 deed het mee aan de Europese antipiraterijmissie Atalanta. Het leverde hiervoor jaarlijks een of meerdere marineschepen. In 2018 gebeurde dat voor het eerst niet, en ook in 2019 niet. Nederland doet wel mee aan die missie met stafofficieren en een politiek adviseur.