Voormalige Adidas-eigenaar Bernard Tapie vrijgesproken van fraude

Zakenman en politicus Bernard Tapie verkocht het bedrijf Adidas in de jaren negentig. Hij is dinsdag vrijgesproken van fraude in de arbitragezaak rond die verkoop.

De Franse zakenman en oud-politicus Bernard Tapie in de rechtbank van Parijs, gefotografeerd tijdens een eerdere zitting in april.
De Franse zakenman en oud-politicus Bernard Tapie in de rechtbank van Parijs, gefotografeerd tijdens een eerdere zitting in april. Foto Bertrand Guay/AFP

De Franse zakenman en politicus Bernard Tapie is dinsdag vrijgesproken in een fraudezaak in de nasleep van de Adidas-affaire. Dat meldt persbureau AFP. Tegen de zakenman en oud-eigenaar van het sportkledingmerk was in april vijf jaar cel geëist vanwege „verduistering van openbare middelen”, maar volgens de correctionele rechtbank van Parijs kan niet worden aangetoond dat hij fraude heeft gepleegd.

Het gaat om een complexe zaak die teruggaat tot de verkoop van Adidas, waarvan Tapie eigenaar was. Hij werd begin jaren negentig aangesteld als minister van Grotestedenbeleid. Om belangenverstrengeling te voorkomen, gaf hij de toenmalige staatsbank Crédit Lyonnais in 1993 de opdracht het bedrijf te verkopen. Adidas ging volgens Tapie voor de bodemprijs van de hand. Later werd bekend dat de bank het merk zelf had opgekocht, via dochterondernemingen, en vervolgens doorverkocht. Dat leverde Crédit Lyonnais een miljoenenwinst op - Tapie voelde zich benadeeld.

400 miljoen euro van arbitragecommissie

Het Franse ministerie van Financiën stelde een arbitragecommissie in om de volgens Tapie oneerlijke verkoop te onderzoeken. In 2008 kreeg Tapie ruim 400 miljoen euro van het ministerie, ter vergoeding.

Het Openbaar Ministerie stelde echter dat deze commissie en de uiteindelijke beloning, betaald uit overheidsgeld, frauduleus was. Tapie, toen weer oud-politicus, had banden met invloedrijke politici, onder wie de president Nicolas Sarkozy en Christine Lagarde. Zij was het die als minister van Financiën besloot de arbitrage naar de Adidas/Crédit Lyonnais-zaak in te zetten. Lagarde werd in 2016 schuldig bevonden aan nalatig handelen, maar kreeg geen straf. De zakenman werd eerder gesommeerd de gekregen 400 miljoen euro terug te betalen.

Naast zijn ministerschap is Tapie ook bekend om zijn tijd als voorzitter van de Franse voetbalclub Olympique Marseille. In die periode - hij was voorzitter van 1986 tot 1994 - won de club de Champions League en de Franse competitie. De club werd echter naar de Ligue II gedegradeerd, als sanctie vanwege omkoopschandalen. Tapie zou betrokken zijn geweest bij gesjoemel rond de wedstrijden.

Correctie dinsdag 9 juli 2019: in een eerdere versie van dit bericht stond dat justitie bepaalde heeft dat er onvoldoende bewijs is voor fraude. Dat klopt niet, dit gaat om een beslissing door de correctionele rechtbank van Parijs. Hierboven is dat aangepast.