Carrie Lam

Bestuurder Hongkong: de uitleveringswet ‘is dood’

Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, heeft dinsdag verder afstand genomen van de omstreden uitleveringswet, waar al weken tegen wordt gedemonstreerd. Veel inwoners van Hongkong eisen dat het wetsvoorstel, waardoor verdachten uitgeleverd zouden kunnen worden aan China, definitief wordt ingetrokken. Lam heeft eerder na massale straatprotesten de behandeling van de wet met onbepaalde tijd opgeschort, maar daar neemt de bevolking geen genoegen mee. Dinsdag ging Lam een stap verder en zei ze dat de wet „dood” is. Ook erkende ze dat het overheidsoptreden „een totale mislukking” is geweest. De activisten vrezen dat Lam een woordenspel speelt en vertrouwen er niet op dat de wet nu definitief van de baan is. Zij eisen ook Lams vertrek en een onderzoek naar het politieoptreden bij een grote demonstratie vorige maand. De protesten houden vooralsnog aan: afgelopen zondag waren weer tienduizenden mensen op de been. (Reuters, AP)