Britse parlement stemt voor homohuwelijk en abortus Noord-Ierland

Noord-Ierland kan de invoering van het homohuwelijk en toegang tot abortus nog tegenhouden als het voor 21 oktober een regering vormt die tegen stemt.

Demonstranten voor het recht op abortus in Noord-Ierland, buiten het hooggerechtshof in Londen in 2018.
Demonstranten voor het recht op abortus in Noord-Ierland, buiten het hooggerechtshof in Londen in 2018. Foto Will Oliver/EPA

Het Britse parlement heeft dinsdag gestemd voor het invoeren van het homohuwelijk en toegang tot abortus in Noord-Ierland. De wetswijzigingen gaan in op 21 oktober, tenzij er voor die tijd een Noord-Ierse deelregering wordt gevormd die de beslissing terugdraait. Het lukt de Noord-Ierse partijen echter al tweeënhalf jaar niet tot een regeerakkoord te komen.

Met de ingreep haalt Londen een heet hangijzer weg voor politiek Noord-Ierland. De twee grootste partijen - de progressieve partij Sinn Féin, die de nationalisten die een verenigd Ierland wensen vertegenwoordigt, en de Democratic Unionist Party (DUP), de strenggereformeerde partij die wil dat Noord-Ierland onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk - moeten samen regeren. Maar sinds de val van de deelregering in januari 2017 worden zij het over een aantal zaken maar niet eens. Het homohuwelijk is één van de twistpunten.

Theoretisch gezien kunnen de Noord-Ieren de beslissing weer terugdraaien en het homohuwelijk afschaffen zodra er een regering is gevormd. De kans dat dit gebeurt is echter klein, omdat Sinn Féin hier naar alle waarschijnlijkheid niet mee zal instemmen.

Westminster grijpt in

Het is opvallend dat het Britse parlement nu ingrijpt. Westminster is tot nu toe terughoudend geweest met het overnemen van bepaalde besluiten van de Noord-Ierse regering die door de politieke crisis niet meer bestaat. De beslissingen werden met een ruime meerderheid aangenomen: 383 parlementsleden stemden voor de invoering van het homohuwelijk, 73 stemden tegen. Voor toegang tot abortus stemden 332 leden. 99 stemmen waren tegen.

Noord-Ierland is het enige deel van het Verenigd Koninkrijk waar het homohuwelijk niet is toegestaan en abortus illegaal is. Er zijn nog twee andere onderwerpen waar de partijen het niet over eens kunnen worden. Allereerst is er de wet over de officiële status van de taal Iers-Gaelisch. Ten tweede zijn de partijen diep verdeeld over onderzoeken naar de moorden tijdens het Noord-Ierse conflict, van de jaren zestig tot 1998.