Brieven

Brieven

Schiphol (2)

Krimp is enige optie

Schiphol laten groeien in tijden van klimaatcrisis is waanzin. De CO2-uitstoot van de luchtvaart wordt weer compleet genegeerd. Alle sectoren moeten aan de bak met groen beleid, behalve de luchtvaart. Het kabinet heeft een tunnelvisie wanneer het om vliegen gaat. Groei kan niet gepaard gaan met minder klimaatschade, zolang emissieloos vliegen nog niet meer is dan een sprookje. De enige optie voor Schiphol is krimp.


woordvoerder, namens Greenpeace, Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland

Medicijnen

Puur voor de fabrikant

Er is veel ophef over het gebruik van medicijnen die over de vermelde houdbaarheidsdatum zijn (Overtredingen door medicijntekorten, 28/6). Echter, medicijnen kunnen niet lezen en een geneesmiddel zal echt nog wel even werkzaam zijn. De datum moet mijns inziens gelezen worden als de datum waarop de fabrikant nog aansprakelijk gesteld kan worden. Er wordt bij de vaststelling van die datum ongetwijfeld zoveel marge in acht genomen dat de fabrikant van claims gevrijwaard blijft. Voor de fabrikant is het een positieve bijwerking (!) dat vroegere afkeuring waarschijnlijk bijdraagt aan een hogere omzet, dus winst.


klinisch chemicus

Publieke Omroep

Het staat in de wet

Het is mooi dat er een nieuw VPRO-programma komt „op het gebied van boeken, film, muziek en andere kunstvormen”. Maar dat is toch geen reden om VPRO-Boeken en Vrije Geluiden, twee uitstekende programma’s op datzelfde gebied, te schrappen ? (Hilversum moet zich diep schamen, 5/7.) Cultuur wordt in zendtijd duidelijk onderbedeeld, terwijl in de Mediawet staat dat „de publieke omroep moet zorgen voor een gevarieerd media-aanbod”. Zijn niet alle publieke omroepen te verplichten ten minste een vast percentage van de zendtijd aan cultuur te besteden?

Vertragen

Gewoon even niets

Met de benen op tafel, kauwend op een grasspriet, heb ik het opiniestuk Vertraging is de weg vooruit (6/7) gelezen. Neo-liberale marktdenkers zullen er van in de kramp schieten, maar misschien is het wel tijd voor zoiets als bezinningsverlof in cao’s. Even geen doelen, aan jezelf of je carrière werken, maar gewoon even helemaal niets. We hebben dat verlof overigens al, we noemen het vakantie, maar dat volkomen doelloos invullen is inmiddels taboe. Probeer toch eens een tijdje ambitieloos te luieren. Ik denk dat het vertragen overigens minder moed vergt dan de auteur denkt. Het is meer een kwestie van kwaliteit van leven anders labelen. Dan groeit het besef dat het anders kan vanzelf.

Gilgamesj

Er is nog een vertaling

Wat mij opvalt aan het artikel Het epos van Gilgamesj: hoe een held een mens wordt (5/7) is dat niet wordt vermeld dat er twee recente vertalingen van het epos in het Nederlands zijn: de genoemde van Vanstiphout en mijn vertaling, uitgekomen in hetzelfde jaar (Het Gilgamesj-epos, Uitgeverij Ambo, Amsterdam 2001). Mijn vertaling heeft een andere insteek dan die van Vanstiphout, maar is net zo wetenschappelijk verantwoord en dus bruikbaar om een breed publiek kennis te laten maken met het epos.


vertaler

Correcties/aanvullingen

Eddy Merckx

In Ik ben maar gewoon Eddy hè (6/7, p. E22-23) sprak Merckx over zijn Tourzege in ’75, dat moest 1974 zijn.

Topchef

In het artikel Topchef wil ook armen voeden (29/6, p. 31) wordt het restaurant van de tweelingbroers Berezutski in Moskou Twin City genoemd. Het restaurant heet Twins Garden.

Flora Holland

Bij het artikel Het kapitalisme is kapot. Leve het kapitalisme (6/7, p. 18-19) staat in de foto-inzet over markten dat Flora Holland in 2018 een omzet van 12,1 miljard euro boekte. Dat is echter het aantal verhandelde bloemen en planten op jaarbasis. De jaaromzet bedraagt ruim 4,6 miljard euro.