Trumpblog

Hulppoging Trump aan opgesloten rapper stuit op Zweedse premier

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het Amerikaanse presidentschap van Donald Trump.

Blog gesloten

Lees hier verder over de ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek in een nieuw Trumpblog.

Hulppoging Trump aan opgesloten rapper stuit op Zweedse premier

Een hulppoging van president Trump aan de in Zweden gearresteerde rapper A$AP Rocky is gestuit op de Zweedse premier Stefan Löfven. Trump tweette vrijdag dat hij contact ging opnemen met Löfven om de van mishandeling verdachte muzikant vrij te krijgen. De premier heeft zaterdag echter laten weten dat hij weinig voor Trump kan betekenen.

Löfven benadrukte volgens de krant Aftonbladet de onafhankelijkheid van het Zweedse rechtssysteem. „Iedereen is hier gelijk voor de wet, ook bezoekers uit andere landen. De Zweedse regering kan en zal zich niet bemoeien met rechters en openbaar aanklagers", aldus de premier. Hij zei wel te begrijpen dat Trump betrokkenheid toont bij A$AP Rocky, die in het echt Rakim Mayers heet. „Het is alleen maar positief dat hij daarover met mij wil bellen.”

Later op zaterdag spraken de twee leiders elkaar daadwerkelijk, liet Trump weten op Twitter. „Ik heb Löfven verzekerd dat er geen risico is dat A$AP Rocky Zweden ontvlucht als hij wordt vrijgelaten", aldus Trump, die aangeboden heeft een eventuele borgsom te betalen. De Zweed zou Trump andersom hebben toegezegd dat de rapper goed wordt behandeld.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just had a very good call with @SwedishPM Stefan Löfven who assured me that American citizen A$AP Rocky will be treated fairly. Likewise, I assured him that A$AP was not a flight risk and offered to personally vouch for his bail, or an alternative....

Vechtpartij

Mayers, een van de bekendste Amerikaanse rappers van dit moment, werd begin deze maand samen met drie leden van zijn entourage gearresteerd na een vechtpartij op straat in Stockholm. Op beelden van het incident is te zien dat Mayers een man op de grond gooit en slaat. Zelf zegt Mayers dat hij uit zelfverdediging handelde, omdat de man hem eerder had lastiggevallen en achtervolgd. Mayers wordt verdacht van ernstige mishandeling.

In de VS roepen veel prominenten op tot de vrijlating van Mayers, die in 2011 doorbrak en verschillende keren optrad in Nederland. Een internetpetitie voor zijn vrijlating is inmiddels ruim 600.000 keer ondertekend.

'Stuur haar terug!', scandeert het publiek tijdens een Trump-bijeenkomst

President Donald Trump heeft woensdag tijdens een verkiezingsrally in de Amerikaanse staat North Carolina opnieuw uitgehaald naar de vier vrouwelijke Congresleden, over wie hij eerder in een tweet schreef dat zij „terug moeten naar hun eigen land als het hen niet bevalt in de Verenigde Staten". Tijdens de rally begon het publiek over afgevaardigde Ilhan Omar te roepen: ,,Stuur haar terug! Stuur haar terug!"

Trump heeft sinds hij de omstreden tweets verstuurde al meerdere keren uitgehaald naar de vier volksvertegenwoordigers. Woensdag deed hij dat opnieuw. Terwijl hij Ilhan Omar in zijn toespraak betichtte van antisemitische uitspraken, begon het publiek te scanderen dat de volksvertegenwoordiger het land uit gezet moet worden. Omar, een Amerikaans staatsburger, vluchtte op haar twaalfde vanuit Somalië naar de VS en vertegenwoordigt sinds dit jaar Minnesota in het Huis van Afgevaardigden.

Over Congreslid Rashida Tlaib uit Michigan zei Trump woensdag dat zij "niet iemand is die van haar land houdt", omdat ze zou hebben aangestuurd op afzetting van de president. Samen met de twee andere Congresleden, Alexandria Ocasio-Cortez en Ayanna Pressley, riepen Tlaib en Omar eerder al op om niet te reageren op de uitspraken van Trump, omdat het volgens hen een poging zou zijn om de aandacht af te leiden van zijn beleid.

Trump rally crowd launches into "send her back" chant over Ilhan Omar https://t.co/VMaxlgbQn1 pic.twitter.com/92v7Lh4Uza

— The Daily Beast (@thedailybeast) July 18, 2019

Huis van Afgevaardigden veroordeelt Trumps „racistische opmerkingen”

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft president Donald Trump dinsdag veroordeeld voor zijn „racistische opmerkingen” door middel van een resolutie. Zoals verwacht waren het voornamelijk de Democraten, met een meerderheid in het Huis, die instemden (240 afgevaardigden stemden voor, 187 stemden tegen), meldt persbureau Reuters. De resolutie was eerder al aangekondigd door de eveneens Democratische voorzitter Nancy Pelosi. De veroordeling door het Huis van Afgevaardigden is van symbolische waarde.

Het Witte Huis heeft nog niet officieel gereageerd op de resolutie, wel zei Trump in een tweet later op de avond blij te zijn met „hoe verenigd de Republikeinse partij vandaag was over de uitspraken die ik deed over de vier Democratische Congresvrouwen. Als je echte verklaringen wil zien, kijk dan naar de vreselijke dingen die ze over ons land, Israël en nog meer zeiden.” Volgens sommige Republikeinse Congresleden doelde Trump met zijn opmerkingen op het patriottisme van de vier vrouwen, en niet op hun ras.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi voorafgaand aan de resolutie. Foto Pete Marovich/AFP

In een reeks tweets schreef Trump zondag dat de vrouwen uit landen komen „wier overheden een complete en totale catastrofe zijn”. Zij zouden de „machtige VS” daarom niet moeten vertellen hoe ze zich moeten besturen. „Waarom gaan ze niet terug om te helpen bij het repareren van de volledig kapotte en door misdaad geteisterde plekken waar ze vandaan komen”.

Congresleden Ilhan Omar, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib en Alexandria Ocasio-Cortez, die volgens Trump moeten „terugkeren” naar hun landen van herkomst, riepen de Amerikaanse bevolking dinsdag op om niet in te gaan op Trumps uitlatingen. Het zou volgens de vrouwen een tactiek zijn om de aandacht af te leiden van zijn beleid.

Presidential podcast: het kan Trump niet radicaal genoeg

In The Presidential Podcast praten NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne elke twee weken over de belangrijkste ontwikkelingen in de VS. Deze week kunnen de presentatoren niet om de ophef over Donald Trumps tweets heen.

De president schreef deze week over vier kritische Amerikaanse volksvertegenwoordigsters, van wie er drie in Amerika geboren zijn: laat ze „teruggaan naar het land waar ze vandaan komen” als het ze in de VS niet zint.

Wat bedoelde Trump precies? Zit hier een strategie achter, nu langzaam de presidentscampagne weer in zicht komt?

Vier Congresleden verwerpen Trumps 'agenda van witnationalisten'

De Democratische Afgevaardigden Rashida Tlaib, Ayanna Pressley, Ilhan Omar en Alexandria Ocasio-Cortez tijdens een persconferentie in het Capitool in Washington op maandag. Foto Alex Wroblewski / Getty Images / AFP

De vier vrouwelijke Amerikaanse Congresleden die volgens president Donald Trump moeten „terugkeren” naar hun landen van herkomst, hebben zijn racistische uitspraken maandag verworpen als een tactiek om de aandacht af te leiden van zijn beleid.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie in Washington zeiden de vier Democratische Afgevaardigden dat ze niet verrast zijn door de aanvallen van de president, en dat ze zich niet door hem het zwijgen laten opleggen, meldt The Washington Post.

„Dit is de agenda van witnationalisten”, zei Ilhan Omar, zij aan zij met de Afgevaardigden Ayanna Pressley, Rashida Tlaib en Alexandria Ocasio-Cortez.

„Dit is zijn plan om ons tegen elkaar op te zetten.”

Pressley riep de Amerikaanse bevolking op niet „toe te happen" in reactie op de racistische uitlatingen van Trump. In een reeks tweets schreef hij dat de progressieve Congresleden van minderheidsachtergrond „kunnen vertrekken" als ze kritiek hebben op de Verenigde Staten. Alle vier de Congresleden zijn Amerikaanse staatsburgers.

Ondanks felle kritiek bond Trump maandag echter niet in. ”Het maakt me niet uit, want veel mensen zijn het met me eens”, zei hij in het Witte Huis. „Veel mensen vinden het trouwens geweldig.” Ook hervatte hij zijn tirade op Twitter, onder meer met een uitroep in kapitalen: „Als je hier niet gelukkig bent, kun je vertrekken!”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We will never be a Socialist or Communist Country. IF YOU ARE NOT HAPPY HERE, YOU CAN LEAVE! It is your choice, and your choice alone. This is about love for America. Certain people HATE our Country....

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft aangekondigd dat haar partij een resolutie zal indienen om de tweets van Trump te veroordelen. Dat kan Republikeinen in het Congres in een lastige positie brengen: keren ze zich tegen de leider van hun partij, of verdedigen ze zijn uitlatingen? Hoewel de uitlatingen van Trump scherp zijn veroordeeld door Democraten, houden veel Republikeinen zich stil.

Pelosi zei niet wanneer over de resolutie zal worden gestemd.

Trump: vrouwelijke Congresleden moeten excuses aanbieden

De rel rondom president Donald Trumps uitspraken over vier vrouwelijke Congresleden van kleur heeft maandag een vervolg gekregen. Zondag schreef hij nog dat de vier vrouwen, van wie er drie in Amerika zijn geboren, terug moesten naar hun eigen land.

Dat kwam hem op kritiek van de Democraten te staan, die zijn uitingen racistisch noemden. Maandag betichtte Trump de „radicaal-linkse Congresleden” echter zelf van racisme. Hij vond dat zij hun excuses moeten aanbieden voor de „vuile en racistische taal” en de „vreselijke dingen” die zij hebben gezegd. Hij noemde maandag geen specifieke namen, maar duidelijk was dat hij wederom zich richtte tot Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Ilhan Omar.

Volgens Trump zouden zij nu excuses moeten maken aan „het land”, „het volk in Israël” en ook aan het Witte Huis. Hij meent dat veel mensen boos zijn op hen en hun „vreselijke en walgelijke acties”.

Op zijn tweets kwam zondag veel kritiek, met name uit Democratische hoek. Alexandria Ocasio Cortez omschreef Trumps woorden als „kenmerkende taal van witte racisten”. Op die kritiek ging hij niet in, hij spreekt van „grof taalgebruik en racistische haat en acties van impopulaire en niet-representatieve Congresleden”.

De in Somalië geboren Omar trok eerder de hechte band van de VS met Israël in twijfel, wat tot ongemak bij de Democraten leidde. Alexandria Ocasio-Cortez, een van de andere door Trump aangevallen vrouwen, nam het toen voor haar op. Per tweet refereert Trump daar nu aan: Israël zou zich in de steek gelaten voelen door de VS. Excuses zijn daarom op zijn plaats, meent de president.

Lees ook over Ilhan Omar: Haar kritiek op Israël splijt Democraten
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump If Democrats want to unite around the foul language & racist hatred spewed from the mouths and actions of these very unpopular & unrepresentative Congresswomen, it will be interesting to see how it plays out. I can tell you that they have made Israel feel abandoned by the U.S.
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump When will the Radical Left Congresswomen apologize to our Country, the people of Israel and even to the Office of the President, for the foul language they have used, and the terrible things they have said. So many people are angry at them & their horrible & disgusting actions!

Trump over Congresleden van kleur: waarom gaan ze niet terug naar land van herkomst?

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag in een serie tweets gesuggereerd dat vier vrouwelijke, progressieve Democratische Congresleden „terug” moeten naar het land waar ze „oorspronkelijk” vandaan komen. Hij heeft geen namen genoemd, maar het is duidelijk dat het gaat om Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Ilhan Omar, die allen in de Verenigde Staten opgroeiden. Van hen is alleen Omar niet in Amerika geboren.

Volgens Trump komen de vrouwen „oorspronkelijk uit landen wier overheden een complete en totale catastrofe zijn” en moeten zij de machtige VS niet vertellen hoe ze zich moeten besturen. „Waarom gaan ze niet terug om te helpen bij het repareren van de volledig kapotte en door misdaad geteisterde plekken waar ze vandaan komen”, schrijft hij.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zou de vrouwen volgens Trump „zeer graag snel en gratis” de VS uit helpen. Trump verwijst daarmee naar interne onenigheid binnen de Democratische Partij van vorige week. Toen botsten Pelosi en de vier Congresleden over extra uitgaven voor de humanitaire crisis aan de grens met Mexico, waar migranten in barre omstandigheden worden vastgezet.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump So interesting to see “Progressive” Democrat Congresswomen, who originally came from countries whose governments are a complete and total catastrophe, the worst, most corrupt and inept anywhere in the world (if they even have a functioning government at all), now loudly......
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ....and viciously telling the people of the United States, the greatest and most powerful Nation on earth, how our government is to be run. Why don’t they go back and help fix the totally broken and crime infested places from which they came. Then come back and show us how....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ....it is done. These places need your help badly, you can’t leave fast enough. I’m sure that Nancy Pelosi would be very happy to quickly work out free travel arrangements!

'Xenofoob en racistisch'

De tweets hebben tot felle reacties geleid onder Democraten. Pelosi noemde de tweets „xenofoob”. Met zijn uitspraken, schrijft Pelosi op Twitter „bevestigt Trump opnieuw dat zijn Make America Great Again-plan altijd al bedoeld was om Amerika opnieuw wit maken”.

Ook andere Democraten, onder wie presidentskandidaat Bernie Sanders, noemden de tweets van Trump racistisch. Tlaib riep op tot impeachment van Trump, Omar zei dat de president „wit nationalisme” propageert.

Ocasio-Cortez, Tlaib en Pressley zijn geboren en opgegroeid in de VS. Omar verhuisde als kind vanuit Somalië naar Amerika en is het eerste Congreslid met een hoofddoek. De vier vrouwen staan bekend om hun kritiek op Trump.

De Democratische Congresleden Alexandria Ocasio-Cortez (links) en Ilhan Omar. Foto Saul Loeb/AFP

Aanvulling (15 juli 2019): Een eerdere versie van dit artikel ging over de politieke reacties op de tweets van Donald Trump. De insteek is aangepast om meer recht te doen aan de nieuwswaarde van de uitspraken van de president over de Congresleden.

Mueller verschijnt niet deze, maar volgende week woensdag voor de commissies in het Congres

De hoorzittingen met Robert Mueller in het Amerikaanse Congres zijn een week uitgesteld, meldt persbureau AP. De verhoren van de speciaal aanklager vinden nu plaats op 24 juli, is zaterdag afgesproken. Deze woensdag, de dag dat Mueller aanvankelijk zou verschijnen, was er te weinig tijd vrijgemaakt in de agenda, vond het Congres.

Mueller zou voor de zogenoemde House Judiciary Committee en een inlichtingencommissie verschijnen om uitleg te geven bij zijn Rusland-onderzoek. Zowel Republikeinen als Democraten vonden dat er te weinig tijd was om hem fatsoenlijk te ondervragen; voor de hoorzittingen was bij beide commissies aanvankelijk ongeveer twee uur uitgetrokken. Volgende week woensdag krijgt het Congres langer de tijd.

De House Judiciary Committee ziet toe op de rechtspraak. Vermoedelijk zal die commissie zich richten op de vraag of president Donald Trump geprobeerd heeft het onderzoek te beïnvloeden. Mueller heeft vooraf al laten weten dat hij niet meer kan zeggen dan hij in het rapport heeft opgetekend.

Lees ook: Barr blijft erbij: Trump belemmerde de rechtsgang niet

Robert Mueller verschijnt op 24 juli in het Congres. Foto Mandel Ngan/AFP

Kunstverzamelaar Bert Kreuk mee naar Witte Huis om D-Day-vlag aan Trump te geven

Het lijkt de Nederlandse kunstverzamelaar Bert Kreuk te gaan lukken. Jaren geleden kocht hij op een veiling in Texas een Amerikaanse vlag die tijdens de D-Day-invasie wapperde op de achtersteven van een landingsschip. Zijn missie: het met kogels doorboorde vaandel overhandigen aan de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger, president Donald Trump. Als eerbetoon aan Amerikaanse oorlogshelden.

Loopt alles volgens plan, dan staat Kreuk volgende week donderdag met de 'Stars and Stripes' in het Witte Huis in Washington DC. De verzamelaar vergezelt premier Mark Rutte tijdens diens geplande bezoek aan Trump. In een donderdag verstuurd persbericht van het Witte Huis staat dat - naast gesprekken over economische samenwerking en defensie - de vlagoverhandiging op het programma staat.

Dat is overigens niet helemaal hoe Kreuk het zichzelf had voorgesteld. Hij wilde dat Trump de vlag in Nederland kwam ophalen, zei hij in februari tegen de Volkskrant. Maar Kreuk, die de vlag in 2016 voor 450.000 euro kocht, moet toch echt zelf naar de Amerikaanse hoofdstad.

De vlag stond op het eerste schip dat op de Franse stranden aankwam tijdens de geallieerde landing in Normandië in juni 1944. Gezagvoerder van die boot was Howard Vander Beek, zoon van een Nederlandse immigrant. Het vaandel nam hij de rest van de oorlog met zich mee als geluksbrenger. Tot zijn overlijden in 2014 lag het in zijn kelder. De gerafelde vlag wordt na het Witte Huis-bezoek tentoongesteld in historisch museum de Smithsonian in Washington DC.

Minister Ank Bijleveld-Schouten (Defensie, CDA) en de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in de Kunsthal in Rotterdam. Daar werd de vlag dit jaar tentoongesteld. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Rutte brengt volgende week tweede bezoek aan Trump

Premier Mark Rutte gaat volgende week voor de tweede keer op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis. De ontmoeting vindt plaats in het kielzog van een handelsmissie in Boston waarbij ook minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) aanwezig is. Dat bevestigen bronnen rond de premier.

Minister Blok woont het gesprek met Trump in Washington ook bij. De vorige keer dat Rutte de Amerikaanse president bezocht, was in juli vorig jaar. Beelden van die ontmoeting gingen de wereld over. Terwijl Trump voor de camera's betoogde dat geen oplossing voor het toen lopende handelsconflict met de Europese Unie óók prima zou zijn, ging Rutte lachend tegen hem in.

Wat volgende week donderdag bij het bezoek aan het Witte Huis besproken wordt, is nog onbekend. Ook is niet duidelijk wie het initiatief nam voor het gesprek. De Amerikaanse regering vroeg het Nederlandse kabinet deze week te helpen bij de bescherming van olietankers in de Straat van Hormuz, ten zuiden van Iran. Nederland zou overwegen een fregat te sturen.

Premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Donald Trump bij de ontmoeting vorig jaar juli. Foto Bart Maat/ANP

Miljardair Steyer 24ste presidentskandidaat Democraten

Miljardair Tom Steyer is de 24ste kandidaat die namens de Democraten mee hoopt te doen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De 62-jarige voormalig hedgefondsmanager maakte zijn kandidaatschap namens de Democraten dinsdag bekend. Steyer is milieuactivist en een van de grootste geldschieters van de Democraten in de VS.

Eerder hield hij vol af te zullen zien van het kandidaatschap omdat hij liever campagne zou voeren om Trump afgezet te krijgen. Zo lanceerde Steyer verschillende reclamespotjes met als doel om Trump uit het Witte Huis te krijgen.

Volgens Steyer pakken de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Trump niet adequaat aan. In het Huis is vooralsnog onvoldoende steun onder de Democraten om de zogenoemde impeachment-procedure in gang te zetten. Zij weten dat de overwegend Republikeinse Senaat de procedure niet zal steunen.

Joe Biden

Tegen persbureau AP zei Steyer bereid te zijn tenminste 100 miljoen dollar in zijn campagne te steken. Toch is het de vraag of hij ver komt: vooralsnog is oud-vicepresident Joe Biden de meest populaire kandidaat, zo blijkt uit peilingen. Ook senatoren Kamala Harris en Elizabeth Warren zijn populair. Begin deze week viel voor het eerst een kandidaat af, Eric Swalwell trok zich vrijwillig terug.

Eind deze maand vindt het volgende debat tussen de kandidaten van de Democraten plaats. Om mee te mogen doen heeft Steyer donaties van 65.000 geldschieters nodig en moet hij minstens 1 procent steun vergaren in drie polls van de Democraten.

Twitter avatar TomSteyer Tom Steyer It’s true. I’m running for president. https://t.co/u8x2lZah7Z

Trump mag nog steeds geen mensen blokkeren op Twitter

De Amerikaanse president Donald Trump mag geen gebruikers blokkeren op Twitter. Dat oordeelde een federale rechtbank dinsdag in hoger beroep. Het recht op vrijheid van meningsuiting in het eerste amendement van de Amerikaanse Grondwet, verbiedt Trump de blokkeerfunctie te gebruiken.

De rechter:

„Het eerste amendement staat niet toe dat een overheidsfunctionaris die sociale media gebruikt voor allerlei officiële doeleinden, mensen uitsluit van deelname aan een open online dialoog omdat zij meningen hebben verkondigd waarmee de functionaris het oneens is.”

Vorig jaar mei oordeelde een rechter in New York al dat Trump geen Twitteraars mag blokkeren, nadat zeven Amerikaanse gebruikers de president hadden aangeklaagd. De rechtszaak was aangespannen met hulp van het Ridders van het Eerste Amendement-Instituut van Columbia University in New York. Het ministerie van Justitie is daarop in hoger beroep gegaan. Het ministerie, de president en de universiteit hebben nog niet publiekelijk gereageerd op de uitspraak.

Foto J. David Ake/AP

Britse ambassadeur met kritiek op Trump heeft „volle steun” van May

De Britse ambassadeur in de Verenigde Staten die zich kritisch heeft uitgelaten over president Donald Trump heeft de „volle steun” van premier Theresa May. Dat heeft een woordvoerder van Downing Street laten weten.

Trump verklaarde eerder op de dag dat de VS „niet meer zullen samenwerken” met Kim Darroch, nadat gelekte diplomatieke memo's van de ambassadeur dit weekend werden gepubliceerd door de Britse krant The Mail on Sunday. Daarin noemde Darroch de president onder meer „onbekwaam” en „disfunctioneel”.

Een woordvoerder van Downing Street noemde het uitlekken van de memo's „ongelukkig", maar zei dat de publicatie niets afdoet aan de speciale relatie tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk. Hij voegde eraan toe dat ambassadeurs vrij moeten zijn om hun eerlijke oordeel te geven.

Trump haalde maandag op Twitter fel uit naar Darroch en May. De vertrekkende premier heeft volgens hem „een puinhoop” gemaakt van Brexit, en zijn advies op dat terrein niet opgevolgd.

Britse minister van Handel gaat excuses aanbieden voor uitgelekte memo's

De Britse minister van Handel Liam Fox heeft gezegd zijn excuses te gaan aanbieden voor de uitgelekte memo's waarin de Britse ambassadeur de Amerikaanse president Donald Trump „onbekwaam” en „disfunctioneel” noemt. Fox noemde de memo's „onprofessioneel, onethisch en niet patriottisch”, aldus persbureau Reuters.

Fox zegt zijn excuses te gaan maken tijdens zijn bezoek aan Washington, waar hij onder meer een ontmoeting heeft met Ivanka Trump, de dochter van de president. Volgens de minister zijn de uitlatingen slecht voor de relatie met de Verenigde Staten.

De Britse krant The Mail on Sunday publiceerde zondag delen uit memo's van de Britse ambassadeur Kim Darroch. De ambassadeur schrijft onder meer niet te verwachten dat „het Witte Huis onder Trump normaler zal worden". Ook noemt Darroch het Amerikaanse beleid ten aanzien van Iran „incoherent en chaotisch".

Trump reageerde kritisch en zei „geen fan” te zijn van de man. „De ambassadeur heeft het Verenigd Koninkrijk geen dienst bewezen, dat kan ik je vertellen.”