Steeds meer koopwoningen gaan in de verhuur

In 2017 werden 100.000 woningen onttrokken aan de koopmarkt en verhuurd door particulieren, bedrijven en institutionele beleggers. Drie jaar eerder waren dat er nog 62.000.

Het aanbod van huurwoningen neemt toe.
Het aanbod van huurwoningen neemt toe. Foto Koen Suyk/ANP

Het aantal woningen dat wordt ontrokken aan de Nederlandse koopmarkt en wordt verhuurd stijgt. In 2017 kwamen bijna 100.000 koopwoningen in de verhuur te staan, drie jaar eerder waren dat er nog ruim 62.000. Andersom nam het aantal huurwoningen dat in de verkoop werd gezet minder hard toe, van 61.000 in 2014 naar 73.000 woningen in 2017. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral bedrijven, institutionele beleggers of particulieren (met meerdere huizen) kochten woningen aan om ze vervolgens in de verhuur te zetten. De groep kocht in de periode 2014-2017 zo’n 303.000 woningen. Het overgrote deel van de kopers was een particulier. In diezelfde drie jaar zetten woningcorporaties slechts 5.000 woningen in de huurmarkt.

Door het grote woningtekort en de mogelijkheid om de huur jaarlijks te verhogen, zijn huurwoningen interessant voor onder meer buitenlandse beleggers. In maart werd bekend dat de Zweedse vastgoedbelegger Heimstaden ruim 9.500 Nederlandse woningen zou kopen van het Britse Round Hill, een deal van 1,4 miljard euro.

Lees ook: Huurders betalen hoge prijs in overspannen vrije sector