Deutsche Bank gaat komende jaren 18.000 banen schrappen

Reorganisatie

Deutsche Bank gaat 18.000 banen schrappen tot en met 2022, ongeveer een vijfde van het totaal aantal werknemers. De bekendmaking zondag maakt volgens Reuters deel uit van een grootschalige reorganisatie binnen de grootste bank van Duitsland, die 7,4 miljard euro gaat kosten.

De saneringsoperatie was onder meer nodig vanwege jaren van tegenvallende cijfers en volgde op een mislukte fusie met Commerzbank in april.

Bestuursvoorzitter Christian Sewing had in mei al een vergaande reorganisatie aangekondigd, zondag werd het plan goedgekeurd door de raad van commissarissen. Ook gaat de bank stoppen met de handel in aandelen voor klanten en zal zijn investeringstak kleiner worden.

Het gaat om een van de grootste hervormingen bij banken sinds de financiële crisis. Van de 91.500 werknemers blijven er straks slechts nog 74.000 over. Sewing spreekt in een verklaring van „de meest fundamentele transformatie bij Deutsche in tientallen jaren”.

In totaal houdt Deutsche vanwege de hervormingen rekening met een verlies van 2,8 miljard euro in het tweede kwartaal van dit jaar. De in Frankfurt gevestigde bank was de afgelopen jaren bij bijna elk schandaal van de financiële sector betrokken. De bank fraudeerde de afgelopen jaren met valuta’s en grondstoffen en belangrijke rentes zoals Libor. Daar werd de Rabobank in 2013 ook voor beboet. (NRC)