Onderwijs

Lerarentekort op basisscholen loopt verder op naar 3.500

Het tekort aan docenten in het basisonderwijs is afgelopen jaar verder toegenomen. Basisscholen komen nu 3.500 leraren tekort, dat is 5 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt maandag uit een peiling onder ruim driehonderd schoolbesturen in opdracht van koepelorganisatie PO-Raad. Hoewel een deel van die vacatures in de zomer kan worden opgevuld, verwacht de PO-raad na de zomervakantie een tekort van 1.400 docenten. Vorig jaar waren er na de zomer 1.300 leraren te weinig. Hierdoor overwegen meer schoolbesturen met een tekort om onbevoegden voor de klas te zetten. Dit jaar denkt één op de vier besturen hierover na, vorig jaar was dit één op de zes. Ook is het aantal scholen dat stagiair(e)s voor de klas zet is toegenomen, van 45 procent in 2018 naar 55 procent in 2019. (NRC)