Talent Gauff verliest van Halep, Barty uitgeschakeld op Wimbledon

De 15-jarige Cori Gauff verloor in twee sets van Simona Halep. Nummer één van de wereld Ashleigh Barty verloor in drie sets van Alison Riske uit de VS.

Cori Gauff werd maandag uitgeschakeld in de vierde ronde van Wimbledon.
Cori Gauff werd maandag uitgeschakeld in de vierde ronde van Wimbledon. Foto Glyn Kirk/AFP

Het 15-jarige Amerikaanse tennistalent Cori Gauff is maandag in de vierde ronde uitgeschakeld op Wimbledon. De Amerikaanse verloor in twee sets van de Roemeense voormalig nummer één van de wereld Simona Halep. Het werd 6-3, 6-3. Eerder op de dag werd huidig nummer één van de wereld Ashleigh Barty ook uitgeschakeld.

In de eerste ronde van het hoofdtoernooi had Gauff nog verbaasd met een overwinning op haar 24 jaar oudere landgenote Venus Williams. Voor Halep is het de vierde keer dat ze de kwartfinales bereikt van het grastoernooi in Londen. In de volgende ronde speelt zij tegen de Chinese Zhang.

Lees ook: Kan wonderkind Gauff haar belofte wel inlossen?

Nummer één van de wereld

De Australische Ashleigh Barty verloor eerder op maandag in drie sets van Alison Riske uit de Verenigde Staten. Het werd 3-6, 6-2 en 6-3.

Voor Riske is het de eerste keer dat ze de kwartfinale haalt op een grand slam. De Amerikaanse staat 55ste op de wereldranglijst en kwam in acht eerdere optredens op het prestigieuze grastoernooi nooit verder dan de derde ronde. Barty won vorige maand op Roland Garros nog haar eerste grandslamtitel. Riske op haar beurt won het grastoernooi van Rosmalen, waar ze in de finale Kiki Bertens versloeg.

De Australische is de volgende in een hele reeks uitgeschakelde topspeelsters op Wimbledon. Ook Naomi Osaka (tweede van de wereld), Kiki Bertens (vierde) en Angelique Kerber (vijfde) liggen al uit het toernooi.

Ook de Tsjechische Karolina Pliskova ging maandag verrassend onderuit. De nummer drie van de plaatsingslijst verloor in een thriller van haar landgenote Karolina Muchova: 6-4, 5-7 en 11-13.

Geen verrassingen in het mannentoernooi

In het mannentoernooi zit de top-3 van de ranglijst ook na de vierde ronde nog steeds in het toernooi. Nummer één van de wereld Novak Djokovic won eenvoudig van de Fransman Ugo Humbert: 6-3, 6-2 en 6-3.

Ook Roger Federer, als tweede geplaatst in Londen, ging simpel door. Hij versloeg de Italiaan Matteo Berrettini in 74 minuten met 6-1, 6-2 en 6-2. Rafael Nadal (3) ging ten koste van de Portugees Joao Sousa naar de kwartfinales op Wimbledon. Hij won met 6-2, 6-2 en 6-2.