Karakteristieke solo levert Julian Alaphilippe geel op

Na een solo van 15 kilometer kwam de Fransman Alaphilippe als eerste aan in Épernay. Hij start dinsdag in de gele trui.

Julian Alaphilippe in actie in de derde etappe naar Épernay.
Julian Alaphilippe in actie in de derde etappe naar Épernay. Foto Marco Bertorello/AFP

Vijftien kilometer voor het einde grijpt hij zijn moment. Lichtvoetig, bijna dansend, zoekt Julian Alaphilippe het achterwiel van koploper Tim Wellens. Zet de Fransman aan dit seizoen, dan kunnen maar weinigen volgen. Ook in de Tour. Met een voor hem kenmerkende solo pakt de 27-jarige Alaphilippe de overwinning in de derde etappe van de Ronde van Frankrijk. En nog belangrijker: het geel is - voor nu - in Franse handen.

De eerste etappe in Frankrijk, met 215 kilometer de op een na langste rit van de Tour, bracht het peloton van Binche naar Épernay. Een vlakke aanloop, met een veelbelovend eind. De drie steile beklimmingen van de derde categorie en een van de vierde bleken ook het vijftal dat het grootste deel van de etappe aan kop reed teveel, met de Belg Wellens als laatste strijder.

Vlak voor de laatste top zette Deceuninck-Quickstep renner Alaphilippe aan vanuit een uitgedund peloton. Normaal wat vroeg, maar niet voor de 27-jarige alleskunner. Tweeënzestig kilo zwaar pakt hij in de korte afdaling de seconden die nodig zijn voor het geel. Zelfs een tv-motor moet hem laten gaan op zijn weg naar de finish.

Lees ook: Alaphilippe is nu al de koning van 2019

Dat Alaphilippe Frankrijk zijn trui geeft mag geen verrassing zijn. Opnieuw is hij bezig aan een sterk seizoen, nadat hij ook het vorige wielerjaar van kleur had voorzien. Hoop in wat bange Franse wielerdagen kunnen worden genoemd. Zo won hij in het voorseizoen Milaan-San Remo en Strade Bianche en pakte hij in voorbereiding op de Tour in het Critérium du Dauphiné een etappe en de bergtrui. Die bolletjestrui bracht hij vorig jaar in de Tour ook naar Parijs.

Terug in de realiteit

Voor Mike Teunissen stopte bij de eerste versnelling van Alaphilippe het sprookje. De verrassende winnaar van de eerste etappe en drager van de gele trui moest op de laatste beklimming passen en kon het gat naar het peloton daarna niet meer dichtrijden.

Na afloop zei Teunissen tegen de NOS dat hij op de eerste klim al het geloof in truibehoud had verloren. „Dat is even terugkomen in de realiteit”, zei de 26-jarige renner van Jumbo-Visma, die de eerste Nederlander was in de gele trui sinds Erik Breukink in 1989.

Na twee etappe overwinningen voor Jumbo-Visma rest voor nu een tweede en derde plek in het algemeen klassement voor respectievelijk Wout van Aert en Steven Kruijswijk.

Dinsdag wacht voor het peloton opnieuw een etappe van meer dan 200 kilometer. De renners beginnen aan de vierde etappe in Reims, de finish ligt in Nancy. Verwacht wordt dat de rit van 213,5 kilometer eindigt in een massasprint.