British Airways krijgt miljoenenboete van privacytoezichthouder

British Airways krijgt van de privacywaakhond een boete van ruim 183 miljoen pond voor een datalek. Gegevens van 500.000 klanten werden buitgemaakt.

Luchtvaartmaatschappij British Airways krijgt een miljoenenboete van de Britse privacytoezichthouder.
Luchtvaartmaatschappij British Airways krijgt een miljoenenboete van de Britse privacytoezichthouder. Foto Andy Rain/EPA

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways krijgt een boete van 183,39 miljoen pond (205 miljoen euro) voor een datalek. Dat heeft de Britse privacytoezichthouder ICO maandag bekendgemaakt. Het is de hoogste boete die tot nu toe is uitgedeeld onder de nieuwe Europese privacywet.

De luchtvaartmaatschappij meldde het datalek in september 2018 bij de privacytoezichthouder. Tussen juni en september 2018 kwamen klanten via de website van British Airways terecht op een nepwebsite. Hier konden financiële gegevens van 500.000 mensen worden buitgemaakt.

Beveiliging

De luchtvaartmaatschappij heeft laten weten in beroep te gaan tegen het besluit. In een verklaring laat het bedrijf weten „verrast en teleurgesteld” te zijn, aldus persbureau AP. De boete staat gelijk aan 1,5 procent van de jaaromzet van de luchtvaartmaatschappij. Onder de privacywet kan voor een datalek een boete tot 2 procent van de wereldwijde jaaromzet worden gegeven.

Lees ook dit verhaal over digitale personeelsdata: ‘We gaan niet in persoonlijke e-mails neuzen’

Volgens de toezichthouder had de luchtvaartmaatschappij slechte veiligheidsmaatregelen genomen. Voorzitter van de toezichthouder Elizabeth Denham laat in een verklaring weten: „Persoonlijke gegevens zijn precies dat - persoonlijk.” Ze benadrukt dat bedrijven verplicht zijn om zorgvuldig om te gaan met persoonlijke gegevens.

Onder de nieuwe Europese privacywet, die ruim een jaar geleden van kracht ging, is het melden van een datalek binnen 72 uur verplicht. In Nederland werden vorig jaar 20.881 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.