Amsterdamse homoseksuele priester ontslagen door bisdom

Pierre Valkering werd dit voorjaar al geschorst nadat hij een boek had gepubliceerd waarin hij schreef over zijn bezoeken aan darkrooms en homosauna’s.

Pastor Pierre Valkering werd dit voorjaar geschorst door het bisdom.
Pastor Pierre Valkering werd dit voorjaar geschorst door het bisdom. Foto: Merlijn Doomernik

De homoseksuele priester Pierre Valkering is eind juni ontslagen als pastoor van de Amsterdamse Vredeskerk. Dat heeft het bestuur van de Vredeskerk zondag bekendgemaakt in een brief aan de parochie, meldt de Gaykrant.

Een woordvoerder van Valkering bevestigt het ontslag desgevraagd.

De 58-jarige Pierre Valkering werd dit voorjaar geschorst door het bisdom Haarlem-Amsterdam, nadat hij tijdens de viering van zijn 25-jarig priesterschap een boek over zijn homoseksualiteit had gepresenteerd. In dat boek schreef Valkering openlijk over zijn coming-out, bezoeken aan darkrooms, homosauna’s en zijn pornoverslaving.

Lees ook dit interview met Valkering: ‘Ik weet dat ik niet die kuise Henkie ben’

Valkering laat vanaf zijn vakantieadres de NOS weten „niet blij te zijn” met zijn ontslag. „Maar deze manier van opereren verbaast mij niet”. De priester weet pas na zijn vakantie of hij het besluit aan zal vechten.

‘Geen initiatief’

Het bisdom Haarlem-Amsterdam stelt in een reactie op het ontslag van Valkering dat „er feitelijk niets nieuws” is gebeurd.

„De bisschop heeft pastoor Valkering al na het bekend maken van zijn langdurige schending van het celibaat een bezinningsperiode opgelegd, met daarna uitzicht op een nieuwe benoeming. Wel heeft hij toen aangegeven dat dit dan niet meer in de vredesparochie zal zijn, vanwege de onrust die is ontstaan en het feit dat hij hier vanaf zijn wijding al 25 jaar werkzaam is.”

Valkering heeft volgens het bisdom „nog geen initiatief genomen in de richting van een bezinningsperiode met begeleiding”. Daardoor is „een eventuele nieuwe benoeming” nog geen optie. De geaardheid van de pastoor, „die al veel langer bekend was”, heeft volgens het bisdom niets te te maken met zijn ontslag.

Valkering werd een dag na de presentatie van zijn boek door het bisdom verzocht zijn functie tijdelijk neer te leggen. Bisschop Jozef Punt schreef toen in een verklaring de openheid van het boek te waarderen, maar vanwege schendingen van zijn celibaatgelofte „niet anders kan dan van [Valkering] te vragen vanaf heden zijn priesterlijke taken voorlopig neer te leggen en een bezinningsperiode in te gaan.”