Zeker twaalf doden en ruim honderd gewonden door bomaanslag Afghanistan

Autobom Een autobom ontplofte zondag in de ochtendspits nabij een militair complex in de centraal gelegen stad Ghazni. De Talibaan heeft de aanslag opgeëist.

Een Afghaanse veiligheidsdienst tijdens een patrouille in Talibaan-gebied.
Een Afghaanse veiligheidsdienst tijdens een patrouille in Talibaan-gebied. Foto Watan Yar/EPA

Bomaanslag In Afghanistan zijn zondag bij een bomaanslag zeker twaalf mensen omgekomen en meer dan 180 mensen gewond geraakt, onder wie 60 kinderen. Dat bevestigen overheidsbronnen aan persbureau Reuters. De Talibaan heeft de aanslag opgeëist.

Een autobom ontplofte in de ochtendspits nabij een militair complex in de centraal gelegen stad Ghazni. Volgens Talibaan-woordvoerder Zabihullah Mujahed zijn verschillende leden van de Afghaanse inlichtingendienst NDS omgekomen bij de bomaanslag. Een regeringswoordvoerder bevestigt in ieder geval acht doden bij de inlichtingendienst en vier burgers. Eerder werd over veertien slachtoffers gesproken. Het is onduidelijk of de aanslag gepleegd is door een zelfmoordterrorist.

Lees ook: De Talibaan: werken aan vrede door aanslagen te plegen

Vredesonderhandelingen

De aanslag komt op een moment dat de Talibaan begint aan vredesonderhandelingen tijdens een tweedaagse conferentie in Doha, de hoofdstad van Qatar. Sinds oktober voeren de Verenigde Staten en de Talibaan gesprekken over vrede. De Talibaan willen dat buitenlandse troepen – zo’n twintigduizend, het merendeel Amerikanen – Afghanistan verlaten. De VS eisen onder meer garanties dat Afghanistan geen toevluchtsoord wordt voor terroristen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wil voor 1 september een akkoord bereiken.

Sinds het einde van de NAVO-missie ISAF in 2014 is het aantal dodelijke burgerslachtoffers – door aanslagen, maar ook door luchtaanvallen van westerse en Afghaanse militairen – jaarlijks opgelopen, naar ruim 4.000 vorig jaar. Ook onder de strijdende partijen (leger en politie enerzijds, Talibaan, Islamitische Staat, Al-Qaeda en andere extremisten anderzijds) vallen jaarlijks meer slachtoffers.