‘Iran verhoogt uraniumverrijking naar vijf procent’

De verhoging van de uraniumverrijking tot vijf procent is een schending van de voorwaarde uit het nucleair akkoord van 2015.

De Iraanse president Rouhani bezocht de Bushehr-kerncentrale in januari 2015.
De Iraanse president Rouhani bezocht de Bushehr-kerncentrale in januari 2015. Foto AP Photo

Iran gaat de uraniumverrijking verhogen naar vijf procent. Dat zegt de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi zondag, volgens persbureau Reuters. Iran schendt met de verhoging de voorwaarden van het nucleair akkoord tussen Iran en zes wereldmachten uit 2015, waarin een maximumpercentage van 3,67 procent was afgesproken.

De Iraanse ophoging van de uraniumverrijking werd al verwacht. Het land vindt dat het zich niet meer aan het nucleair akkoord hoeft te houden, omdat andere landen dat ook niet doen. Araqchi zei volgens persbureau AP wel de „deur open te houden voor diplomatie”. De Verenigde Staten deden vorig jaar al afstand van het akkoord en hebben Iran het afgelopen jaar zware economische sancties opgelegd. Spanningen tussen beide landen zijn daardoor sterk opgelopen.

Lees ook: Onmachtig Europa leest Iran de les

Toewijding

De verrijking tot vijf procent is bedoeld voor de kernenergiecentrale van Bushehr, zeggen Iraanse autoriteiten. Dat kan gebruikt worden voor kernenergie, maar niet voor een nucleair wapen, waar 90 procent verrijkt materiaal voor nodig is. Nieuwe krachtcentrales zouden er voorlopig niet komen in het land, maar de bouw daarvan kan wel de volgende stap betekenen. Araqchi zei zondag dat Iran vanaf nu iedere zestig dagen „de naleving van het akkoord” evalueren, als sancties van andere landen tegen het land niet worden opgeheven.

Zaterdag sprak de Franse president Emmanuel Macron nog een uur telefonisch met de Iraanse president Hassan Rohani. Macron zei „diepe zorgen” te hebben over een verzwakking van het nucleair akkoord en de gevolgen daarvan. Rohani zou hebben gezegd bereid te zijn in gesprek te gaan met de VS, wederom op voorwaarde dat dat land alle sancties zou opheffen.