Deutsche Bank gaat 18.000 banen schrappen

Tot en met 2022 zal Deutsche Bank een reorganisatie van 7,4 miljard euro doorvoeren.

Deutsche Bank gaat grootschalige hervormingen doorvoeren.
Deutsche Bank gaat grootschalige hervormingen doorvoeren. Foto Ralph Orlowski/Reuters

Deutsche Bank gaat 18.000 banen schrappen tot en met 2022, ongeveer een vijfde van het totaal aantal werknemers. De bekendmaking zondag maakt deel uit van een grootschalige reorganisatie binnen de grootste bank van Duitsland die 7,4 miljard euro gaat kosten. De saneringsoperatie was onder meer nodig vanwege jaren van tegenvallende cijfers en volgde op een mislukte fusie met Commerzbank in april.

Bestuursvoorzitter Christian Sewing had in mei al een vergaande reorganisatie aangekondigd, zondag werd het plan goedgekeurd door de raad van commissarissen. Ook gaat de bank stoppen met de handel in aandelen voor klanten en zal zijn investeringstak kleiner worden.

Het gaat om een de grootste hervormingen bij banken sinds de financiële crisis. Van de 91.500 werknemers blijven er straks slechts nog 74.000 over. Sewing spreekt in een verklaring van „de meest fundamentele transformatie bij Deutsche in tientallen jaren”.

Lees ook: ‘Deutsche wil slecht renderende beleggingen afstoten’

In totaal houdt Deutsche vanwege de hervormingen rekening met een verlies van 2,8 miljard euro in het tweede kwartaal van dit jaar. De in Frankfurt gevestigde bank was de afgelopen jaren bij bijna elk schandaal van de financiële sector betrokken. De bank fraudeerde de afgelopen jaren met valuta’s en grondstoffen en belangrijke rentes zoals Libor. Daar werd de Rabobank in 2013 ook voor beboet.

Bad bank

Deutsche gaat ook snijden in vastrentende beleggingen, zoals obligaties. Eveneens gaat het een zogeheten ‘bad bank’ oprichten waarin ongewilde leningen en beleggingen worden ondergebracht. Het gaat onder meer om risicogewogen bezittingen ter waarde van 74 miljard euro.

De reorganisatie gaat volgens persbureau Bloomberg gepaard met het vertrek van meerdere hooggeplaatste bestuurders, onder wie consumentendivisie Frank Strauss en het juridisch hoofd Sylvie Mathérat. Eerder werd al duidelijk dat de baas van de zakenbank Garth Ritchie zal vertrekken.