Verenigde Staten eisen 12,6 miljard dollar van drugsbaron El Chapo

Volgens Amerikaanse openbaar aanklagers heeft drugsbaron El Chapo 12,6 miljard dollar verdiend met grootschalige drugshandel. Justitie eist dit bedrag nu op.

Drugsbaron El Chapo werd in januari 2017 uitgeleverd aan de Verenigde Staten.
Drugsbaron El Chapo werd in januari 2017 uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Foto AFP

De Verenigde Staten vorderen een bedrag van 12,6 miljard dollar (11,2 miljard euro) van drugsbaron Joaquín Guzmán, beter bekend als El Chapo. Dat meldt persbureau AP. Volgens justitie is het bedrag een “conservatieve” inschatting van het geld dat hij heeft verdiend met de handel in cocaïne, heroïne en marihuana in de Verenigde Staten. El Chapo stond aan het hoofd van het Sinaloa-kartel en is een van Mexico’s grootste en beruchtste drugsbaronnen.

Guzmán stond de afgelopen maanden terecht. Een jury achtte hem in februari schuldig aan drugshandel, witwassen en moord. De rechter buigt zich nu over zijn straf. De aanklagers willen nu ook El Chapo het geld afnemen dat hij verdiend zou hebben met de drugshandel. De aanklagers verwijzen bij de milardenvordering naar getuigenverklaringen over de lucratieve handel tijdens rechtszaak tegen El Chapo. Volgens getuigen bracht een kilo cocaïne in New York zo’n 35.000 dollar op, en kon een kilo heroïne op plekken elders in de VS 55.000 dollar opleveren. Volgens justitie heeft de drugsbaron zeker 200 ton cocaïne, heroïne en marihuana naar de Verenigde Staten gesmokkeld.

Lees ook: Paranoia van ‘El Chapo’ gaf FBI uniek inkijkje in zijn privéleven

Het is niet duidelijk of justitie het bedrag ook daadwerkelijk kan innen. Volgens de advocaten van El Chapo heeft de drugsbaron helemaal niet zo veel geld. “Het is krankzinnig om te denken dat Guzmán dat geld zelf zou hebben”, aldus een van hen tegen CNN.

Kartel

Op 17 juli spreekt de rechter de straf tegen El Chapo uit. Verwacht wordt dat hij levenslang krijgt. El Chapo sinds zit januari 2017 vast in een zwaarbeveiligde gevangenis in New York. Hij mag slechts een uur per week zijn cel verlaten. In juni werd een verzoek van El Chapo om meer luchttijd door de rechter afgewezen uit angst dat de drugsbaron zou ontsnappen. El Chapo zei onder meer twee uur per week buiten op het dak te willen sporten. Maar vanaf dat dak probeerde in 1981 al eens een gevangene tevergeefs te ontsnappen. De drugsbaron is in het verleden twee keer ontsnapt uit gevangenissen in Mexico.