Teunissen in geel na sprint eerste Tour-etappe

Mike Teunissen heeft in Brussel de eerste etappe van de Tour de France gewonnen. Hij is de eerste Nederlander in dertig jaar die het geel pakt.

Mike Teunissen (rechts) blijft Peter Sagan en Caleb Ewan voor in de eindsprint van de eerste etappe.
Mike Teunissen (rechts) blijft Peter Sagan en Caleb Ewan voor in de eindsprint van de eerste etappe. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

Jumbo-Visma-renner Mike Teunissen heeft zaterdag de eerste etappe van de Tour de France gewonnen. Hij kwam als eerste over de streep in de massasprint in Brussel, en wist daarbij de sprinters Peter Sagan en Caleb Ewan voor te blijven. Het kwam aan op een fotofinish: het verschil was iets meer dan een banddikte met Sagan.

De Limburger is daarmee de eerste Nederlander sinds dertig jaar die de gele trui wint in de wielerwedstrijd. In 1989 won Erik Breukink de proloog, die destijds in Luxemburg werd verreden. Teunissen, 26 jaar oud, krijgt na deze eerste etappe ook de witte en groene trui. Het is zijn vierde ritzege dit jaar.

Geen sprint Groenewegen

Lees ook: Lees ook het interview met Dylan Groenewegen: ‘Soms moet je een rotzakje zijn’

Dylan Groenewegen, ploeggenoot van Teunissen en kopman van Jumbo-Visma, kon niet meedoen in de sprint om de etappezege. Hij was betrokken bij een valpartij in het peloton, op 2 kilometer van de finish. Teunissen zou eigenlijk zijn sprint aantrekken, maar kon in plaats daarvan voor eigen winst gaan.

In de 194 kilometer lange etappe in Brussel is ook de Deen Jakob Fuglsang hard gevallen. Met nog zo’n 20 kilometer te gaan ging de kopman van Astana, een van de favorieten voor de eindzege van de Tour, onderuit. Hij werd door ploeggenoten terug in het peloton gebracht.

Eerder in de etappe deden meerdere renners een poging om te ontsnappen. Greg Van Avermaet trok met drie anderen direct na de start ten aanval. De Belg wist daardoor de bolletjestrui te halen op de Muur van Geraardsbergen. De Fransman Stéphane Rossetto, die op zo’n zestig kilometer voor het einde kans zag een gat te slaan en een flink stuk vooruit reed, werd uiteindelijk ook weer ingehaald.

De Deen Jakob Fuglsang werd door ploeggenoten van Astana teruggebracht in het peloton, na een valpartij.
Foto Jeff Pachoud/AFP
Toeschouwers van de eerste etappe van de Tour de France hebben zich verzameld bij de Muur van Geraardsbergen, ook onderdeel van het parcours van de Ronde van Vlaanderen.
Foto Johanna Geron/Reuters