Er is gratis koffie en ranja, en er zijn pennen met PH-GOV 2019 er op. En er lopen veel medewerkers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en mannen in pak met beveiligingsoortjes rond op Vliegbasis Woensdrecht. Ze wachten op ruim 1.200 mensen die op zaterdagochtend het nieuwe regeringsvliegtuig komen bekijken. Ze hebben zich vooraf aangemeld voor een bezichtiging van de Boeing 737 BBJ (Boeing Business Jet), met de registratie PH-GOV.
Er zijn mannen met grote camera’s, maar ook opvallend veel gezinnen. Voor de familie Alkema Roseboom uit Bergschenhoek is het een uitje op weg naar familie in Zeeland. Moeder had het bedacht, vader, zoon (14) en dochter (12) vonden het best. Mevrouw Alkema Roseboom: „Dit vliegtuig is de representatie van ons land. Ik vind het een mooie gelegenheid om het van dichtbij te zien.”
Lilly Taapken uit Haarlem verraste haar man Teake met het uitje. Hij werkt als monteur voor KLM op Schiphol-Oost en verzamelt „rariteiten” uit de luchtvaart. Kleindochter Ayana (4) vindt het ook leuk. Jasper Hulleman (20) uit Etten-Leur is er met zijn broer en een vriend. Eén à twee keer per maand gaat hij vliegtuigen spotten bij Schiphol. Jasper zag het vliegtuig ook van binnen: hij liep stage voor de opleiding vliegtuigonderhoud bij Fokker, op de vliegbasis. „We hebben de wandpanelen eruit gehaald, voordat het interieur werd geplaatst.”
Zakelijk interieur
Voor de pers was, voorafgaand aan de publieke bezichtiging van de buitenkant, de mogelijkheid om de PH-GOV van binnen te bekijken. Het eerste wat opvalt: het interieur is zakelijk, bepaald niet protserig. Er zijn drie secties, met voorin zes stoelen, middenin acht stoelen rond tafels en achterin twaalf stoelen in een reguliere opstelling. Het toestel heeft een douche, twee satelliettelefoons en wifi. In vergelijking met andere zakenjets is de indeling functioneel.
Hans Büthker, bestuursvoorzitter van het Britse GKN Aerospace, hoort het vaker. „Mensen verwachten gouden kranen in een business jet. Dat doen we ook wel eens, maar dat is meer voor klanten in een andere regio, naar het oosten. Dit vliegtuig is een werkpaard, je stapt in en het vergaderen gaat gewoon door.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data46860720-7b00bc.jpg|https://images.nrc.nl/y9i_nKylgqED_N17vVADtrHor5o=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data46860720-7b00bc.jpg)
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data46860726-7b53c5.jpg|https://images.nrc.nl/ZZcPhbBNKSnZzlyJNp_eyNONg4Y=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data46860726-7b53c5.jpg)
Omscholingscursus voor koning
GKN Aerospace is het moederbedrijf van Fokker Technologies, dat op verzoek van Boeing het interieur van de cabine heeft ingebouwd. Ook al is Fokker inmiddels Brits bezit, de bijdrage uit Nederland zorgt ervoor dat menigeen spreekt over „Hollandse trots".
KLM levert de bemanning en verzorgt het onderhoud. De standplaats is Schiphol. Koning Willem-Alexander heeft zich laten omscholen om in een 737 te mogen vliegen.
Het Delftsblauwe thema van het interieur is vrij subtiel aanwezig in kussentjes, serviesgoed, tapijt en zelfs de wanden. Anders dan de voorganger, de PH-KBX, is de PH-GOV van buiten niet herkenbaar als Nederlands. Het oranje beperkt zich tot de wingtips aan de vleugels. Grijs is de overheersende kleur.
De verdwijning van de kleur oranje sluit aan bij de nieuwe registratie. KBX verwees naar Koningin Beatrix, GOV naar government. Het vliegtuig zal voor 88 procent worden gebruikt door leden van het kabinet, voor twaalf procent door leden van het Koningshuis. Voorrang bij een dubbele boeking is vastgelegd, zegt Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van I&W. „Koning en koningin gaan voor, dan de premier en zo verder. Prinses Beatrix is de laatste in de rij.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data46860711-25f2a4.jpg|https://images.nrc.nl/eYA3RgSX0UJqspOxB4vjAGRnh-k=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data46860711-25f2a4.jpg)
Nonstop naar Antillen
Een belangrijke eis voor het nieuwe regeringsvliegtuig was een grote actieradius: hij moet nonstop naar de Antillen kunnen vliegen. Daarom is de B737-700 uitgerust met vleugels van een 737-800, zodat hij meer brandstof mee kan nemen. Het toestel kan 9.150 kilometer vliegen zonder bij te tanken. Deze versie van de 737 is de generatie die voorafging aan de 737MAX, en beschikt niet over het omstreden besturingssysteem MCAS. De eerste versie van de 737-familie stamt uit 1968.
Voormalig minister Schultz van Haegen koos in 2017 voor de BBJ na een mislukte aanbesteding. Geen van de vier inschrijvingen voldeed aan de eisen die het ministerie had gesteld. Alleen Boeing voldeed volgens de minister aan de voorwaarden om desondanks met die ene leverancier te gaan onderhandelen over de prijs. Inclusief interieur en belastingen kostte de PH-GOV 92,7 miljoen euro. Begin augustus maakt het nieuwe regeringsvliegtuig zijn eerste officiële vlucht. Passagiers en bestemming zijn onbekend.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data46860729-78aa64.jpg|https://images.nrc.nl/2OMNW6-HHl-Im92s_32nbfLjCng=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data46860729-78aa64.jpg)