Maan trekt schaduw over aarde

Eclips

Beeld NOAA / Beeldbewerking NRC

Op het vasteland van Chili stonden dinsdag bewonderaars klaar om te zien hoe de zon door de maan aan het oog werd onttrokken. Om 16:48 uur lokale tijd zou in de kustplaats La Serena de zon volledig verduisterd zijn. Vanuit de ruimte was toen al geruime tijd te zien dat het schouwspel naderbij kwam.

Deze foto toont de schaduwplek die de maan op de Grote Oceaan werpt, ten westen van Zuid-Amerika. Het beeld is een bewerking van een waarneming door de GOES-16-weersatelliet van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA. Die satelliet verstuurt elke tien minuten beelden van één helft van de aarde, waaruit de dienst kan afleiden hoeveel waterdamp de atmosfeer bevat en welke delen van de aarde met ijs zijn bedekt.

Een zonsverduistering ontstaat doordat, vanaf de aarde gezien, de maan precies voor de zon staat. Op één aardse locatie duurt zo’n eclips een paar minuten, maar doordat zon en maan beide bewegen, trok de schaduw van de maan ruim twee uur over de aarde, van west naar oost.