Kleinste maat

[Achter de schermen]

Er reist een plastic box door Nederland met daarin zorgvuldig opgevouwen babykleertjes, maat 44, speciaal voor baby’s die te vroeg zijn geboren. NRC-redacteur Peter Zantingh hoorde van de box nadat zijn schoonzus te vroeg beviel van een tweeling. Ze kon amper passende kleertjes vinden en besloot de verzamelde rompertjes door te geven aan lotgenoten.

Zantingh volgde, samen met Anne-Martijn van der Kaaden, het spoor van de box langs vijf andere gezinnen. We vroegen illustratoren Xiao Feng Chiu en Mathieu van der Bij om tekeningen te maken bij hun verhaal. En, oh toeval, ook hun baby kwam zeven maanden geleden elf weken te vroeg ter wereld. „Toen hij uit de couveuse mocht,” vertelt Xiao Feng, „was maat 44 zelfs te groot.” Zoon Mako, rechts op de foto met zijn ouders, stond model voor de illustraties en is inmiddels een kerngezonde en „heel blije” baby. Dat geldt goddank voor de meeste kinderen in dit ontroerend mooie verhaal.

p.veldhuis@nrc.nl